4 000 kr mer om du bor på fel ort

Elbolagen kan tvingas betala tillbaka orättvisa nätavgifter

1 av 3
NYHETER

Du betalar upp till 4 000 kronor extra för elen om du bor i ”fel” stad.

Många nätbolag tar för mycket betalt, enligt Energimyndigheten.

Nu kan elbolagen tvingas betala tillbaka flera miljoner.

Du kan inte välja vilket bolag som ska skicka hem elen i ledningarna. Nätbolagen har monopol. Men deras priser skiljer sig rejält.

En villaägare med elvärme som flyttar över Lidingöbron sänker – eller höjer – sin årskostnad med 1 400 kronor. Samma nätbolag tar olika betalt i olika områden – Birka Nät Stockholm är billigare än Birka Nät Lidingö för villaägare med elvärme.

En tredjedel av elpriset

Nätbolagens avgifter utgör drygt en tredjedel av det elpris du betalar. Men den delen kan du inte påverka – annat än genom att flytta.

–Nätavgifterna varierar beroende av var du bor, säger Tor Ny, jurist på Energimyndigheten.

– Geografin spelar in, det kan vara bergigt och dyrare att dra fram ledningar. Ett kommunalt bolag kan ha låga tariffer som mål medan ett vinstdrivande bolag kan ha andra motiv.

–Vår uppgift är att se till att nätavgifterna är skäliga.

För den som bor i lägenhet kan nätavgiften skilja på en tusenlapp om året, visar Aftonbladets genomgång av billigaste och dyraste nätbolag.

Kommunala bolag billigare

Villaägaren med elvärme får betala över 4 000 kronor mer per år hos Birka Nät i Värmland än hos Skövde Energi.

Skövde Energi är kommunalt ägt. Kommunala bolag har ofta lägre pris. Av de femton billigaste bolagen är elva kommunalt ägda, visar Aftonbladets sammanställning. Kommunala Upplands Väsby köptes upp av Graninge för knappt ett år sedan.

Nätbolagen är skyldiga att en gång om året rapportera sina nätavgifter till Energimyndigheten. Ett 40-tal nätföretag höjde för mycket 1999, ansåg myndigheten. Bolagen protesterade men förlorade i länsrätten. Några rättade sig men de allra flesta har överklagat och nu ligger ärendena hos kammarrätten.

Förra året fick ytterligare ett 50-tal företag förelägganden som nu ligger hos länsrätten.

Du kan få tillbaka ett par hundra

– Våra förelägganden innebär att bolagen måste sänka sina nätavgifter och betala tillbaka till kunderna, säger Tor Ny. Hur sänkningen ska gå till får företagen bestämma själva, men de ska redovisa hur de tänker göra.

För en villakund med elvärme kan det handla om några hundralappar som nätbolagen kan tvingas betala tillbaka. För bolagen handlar det om allt från 40 000 kronor till som mest nästan 18 miljoner, bara för ett nätområde.

20 000 elkunder lurade på 2 500 kr

20 000 svenskar köpte nya elmätare för att kunna sänka sina elkostnader.

De nya direktavläsande mätarna – för cirka 2500 kronor – var kravet för att få byta elbolag.

Nu monterar elbolagen ner mätarna och kräver extra betalt om du vill fortsätta med direktavläsningen.

– Jag är urförbannad över att man, utan att betala tillbaka ett dugg, plockar bort den dyra elmätaren, säger Curt Ahnlund i Örnsköldsvik.

Här är nätavgifterna dyrast – och billigast

Vi betalar för mycket för elen. Det handlar om tusenlappar per hushåll och år. I tre dagar har vi berättat om hur du förlorar på de preliminära elpriserna, om räkningar som elbolagen inte själva förstår – och hur du med ett enkelt telefonsamtal kan sänka dina elkostnader. I dag avslutar Aftonbladets konsumentreporter Lena Anderfelt och bostadsreporter Lennart Arnstad granskningen. De berättar om de orättvisa nätavgifterna som tvingar många svenskar att betala 4 000 kronor extra för sin el varje år– bara för att de bor på ”fel” ort.

Lena Anderfelt, Lennart Arnstad