Demonstration mot fastighetsskatten slutade med kaos

Arne Kjörnsberg (s) angreps av upprörda demonstranter

Foto: Lotte Fernwall
Fördes bort Arne Kjörnsberg (s) lotsades bort från podiet av partikamrater efter att flera upprörda demonstranter angripit honom både verbalt och fysiskt.
NYHETER

Demonstrationen mot fastighetsskatten slutade i kaos.

Skatteutskottets ordförande Arne Kjörnsberg, 66, fick föras bort i skydd av flera riksdagsledamöter och anställda i regeringskansliet.

Stämningen var mycket hätsk när 15 000 demonstranter samlades på Mynttorget i Gamla stan i Stockholm i går kväll. På podiet stod representanter för sju riksdagspartier. En av dem var Arne Kjörnsberg, ordförande (s) i riksdagens skatteutskottet som skulle försvara regeringens politik.

Hans besked uppskattades inte av åhörarna, många i övre medelåldern eller äldre, som buade och skrek. När Arne Kjörnsberg gick ner från scenen utsattes han för både fysiska och verbala angrepp.

Hotfull situation

Flera riksdagsledamöter (s) och politiskt tillsatta tjänstemän från finansdepartementet uppfattade situationen som så hotfull att de bildade en ring kring Arne Kjörnsberg och lotsade honom ut ur folkmassan.

– Det var mycket obehagligt, många var väldigt aggressiva. En man med krycka följde efter oss och försökte slå Arne flera gånger, berättar Lisbeth Staaf-Igelström (s).

Blev inte rädd

Arne Kjörnsberg påstår att han inte blev rädd men säger:

– En man kallade mig ett ”jävla äckel” minst fem eller sex gånger och spottade efter mig. Flera plakat var väldigt otäcka, exempelvis ett som anklagade mig för att vara mördare.

Folkpartiets partisekreterare Johan Pehrson, 1,97 lång och 100 kilo tung, spärrade fysiskt vägen för flera personer som försökte angripa Arne Kjörnsberg:

– Det var inte klokt. Han lämnades inte fysiskt i fred utan tvingades gå omringad som en rockstjärna. Men det var ju inte precis Kjörnsbergs autograf de ville ha. Att det går till så här är fullständigt oacceptabelt, människors säkerhet var inte garanterad.

Får föra fram åsikter

Bo Lundgren (m):

– Förutsättningen för en fri och öppen debatt är att man får föra fram sina åsikter, även de som inte är de mest populära.

Demonstrationen arrangerades av Villaägarna tillsammans med fem andra organisationer:

– Jag rev själv bort plakat med budskap som jag inte gillade. Men det är svårt. Folk ska ha rätt att säga vad de vill, säger Elisabeth Österman, vice förbundsdirektör i Villa-ägarnas riksförbund som inte begärt hjälp med ordningen av polisen.

Lena Mellin