Här hittar du fyndvillorna

Priserna har börjat sjunka i många delar av landet

Foto: KAI REHN
hon FANN DRÖMHUSET i gränna Margareta Andersson från Stockholm har just köpt sitt drömhus i Gränna, med utsikt över Vättern, av Håkan Söderlund, Mäklarringen. Priset 1,08 miljoner är väldigt nära medelpriset för villor i just Jönköpings län – här får man mycket för pengarna. ”Jag har råd att rusta huset för 400 000 kronor”, säger Margareta.
NYHETER

Nu är det högtryck för villor – och läge att vårfynda.

På många håll har priserna stannat upp eller till och med sjunkit. Det avslöjar Aftonbladets tabeller för alla landets kommuner.

– Jag sålde kedjehuset i Stockholm och det räckte mer än väl till drömhuset i Gränna med Vätternutsikt, säger Margareta Andersson.

Hon representerar en mycket stor grupp villaköpare i dag: man säljer huset i svindyra storstan och flyttar till billiga idyllen. Med god service och hög livskvalitet.

Det som Aftonbladet döpt till ”nya sköna vågen” – en vettig ersättare till den gamla flummiga gröna vågen.

– Det svåraste är att få in tillräckligt med objekt att sälja, säger Håkan Söderlund på Mäklarbyrån i Gränna. Köparna brukar svalna när vi passerar 900 000 kronor – och det räcker väl ändå knappast till en futtig etta i Stockholms innerstad?

Margareta Anderssons hus bjöds ut för 880 000, men budgivningen passerade alltså miljonen. Ett tidens krassa tecken.

– Jag rustar 20-talshuset på 156 kvadrat för 400 000 kronor och det blir helt underbart, säger Margareta Andersson. Här har jag nya och gamla vänner och njuter av sjöutsikten och av härliga Gränna.

Notabelt ur Aftonbladets dagsfärska statistik från Lantmäteriverket:

l Prisökningen stagnerar även i Stor-Stockholm. Landets absolut dyraste villakommun, Danderyd, ligger visserligen över 3,8 miljoner i snittpris, men ökar knappast alls.

l I stället ökar tidigare prissvagaste förorterna mest. Som Botkyrka, Salem och Nynäshamn.

Priset ökar mest i Uppsala län

l Starkaste prisstegring har Uppsala län. Generellt är det ökning på lagom håll från huvudstaden. Allt fler pendlar i Mälardalen.

l Hela 58 kommuner redovisar sjunkande priser, ett tiotal ligger på nollstrecket. Länge sedan priserna sjönk så markant.

l Du som söker kustlägen kan fynda i många kommuner just nu. Men den som vill ha verkligt billiga alternativ söker sig inåt land till småorter med massor av trevligheter. Du får gott om pengar över om du säljer på dyr ort.

l Landets billigaste hus finns i Ragunda i Jämtland: 224 000 kronor i snitt. Du får alltså 17 hus där mot ett enda i Danderyd!

Skatten – ett hot främst i storstäderna

Än så länge är bolåneräntorna hyfsat låga – en absolut förutsättning för att priserna ska stå sig.

Enligt en del mäklare har man ändå börjat känna av skräcken för höga villaskatter. Men man ska komma ihåg att detta är typiska storstadsfenomen.

Som ekonomen Bengt Turner vid bostads- och urbanforskningsinstitutet i Gävle påpekat är villaskatten på de flesta orter faktiskt lägre än sopavgiften.

Lennart Arnstad

ARTIKELN HANDLAR OM