Slå till nu - hyr ditt drömtorp

Välj bland 104 stugor i hela Sverige

NYHETER

Lugn, det finns sommarstugor kvar att hyra.

Men trycket är rekordstort.

– Jag har aldrig varit med om maken, säger gotlänningen Christer Christiansson med 20 år i stuguthyrningsbranschen.

Gotlands län Hideviken 70 kvm, 4 rum och pentry, 6 bäddar, normal standard, frys, utegrill, husdjur tillåtna. 2100-3700 kr www.gotlandsstugor.com

Kronans låga värde, förra årets fina sommar, det osäkra världsläget och internet är fyra förklaringar till den svenska stugans popularitet i år.

Viktigast är kronkursen, både för svenskarna och utlänningarna, men bokningen via internet har också inneburit en revolution.

– Det är väldigt lätt att hitta en stuga via internet. Dessutom kan vi hela tiden lägga ut nya stugor, vi har ett 50-tal nya på väg in den närmaste veckan, säger Christer Christiansson på Gotlands stug- och lägenhetsförmedling.

Kolla ofta – då kan du fynda

Hos en del stugförmedlare är stugorna redan fullbokade under industrisemestern. Men just att det kommer in nya hus hela tiden gör att det fortfarande går att få tag i hus i juli. Avbokningar gör också att det kan löna sig att leta med några dagars mellanrum.

Dessutom skiljer sig bokningsläget ofta mellan stugförmedlarna i samma län. Den ena kan vara fullbokad i juli, medan den andra har hus kvar.

Ytterligare ett tips kommer från informationschefen Lena Birgersson vid Skånes turistråd.

– Trycket är stort här i Skåne. Men det är ingen panik. Kan man inte få den stuga man vill ha vid havet så kan man bo inne i landet i stället.

Allt fler vill hyra sommarstuga

Aftonbladet har talat med stugförmedlingar på Västkusten, Gotland, Öland, Österlen, Höga kusten och i Stockholms skärgård.

De flesta säger att fler hus bokats jämfört med samma tid i fjol, resten uppger att trycket är lika stort som vanligt vid den här tiden.

– Essen har gått. Men kan man tänka om och välja ett hus någon annanstans på ön så går det bra att hyra fortfarande, säger Lotta Engelholm, bokningsansvarig på Öland Turist.

– Vi ligger plus 15 procent jämfört med i fjol. Men det går alltid att få tag i hus, säger Margareta Hemne, turistchef i Simrishamn.

Joachim Kerpner