Rodna, politiker! Både på höger och vänster kind

NYHETER

Carl Cederschiöld bör skämmas lika mycket som alla andra i Stadshuset när förtvivlade bostadslösa ungdomar knackar på.

Varannan storstockholmare i åldern 20 till 23 år tvingas bo kvar hemma hos föräldrarna på grund av den skriande bostadsbristen.

Resten flackar tröstlöst runt i diverse nödbostäder.

Andelen "mambor" ökar dramatiskt. Trots att alltfler har råd att betala själva. Men helt enkelt inte har något att hyra.

För bostadsförmedlingens nybyggda ettor i city - 30 sketna kvadrat för 6 500 kr/mån - är ju rena hånet för vanliga ungdomar.

Hotellhem - enda halmstrået

Nyligen avslöjade Aftonbladets Ungt val att mer än hundra kommuner i dag är drabbade av akut bostadsbrist för ungdomar.

Jag ringer till Reidar Persson, som jobbar på Stockholms integrationsförvaltning och som specialiserat sig på ungdomsboende.

- Det enda som hänt senaste tiden är att 110 fina ungdomslyor försvunnit hos Hotellhem, som är de ungas enda halmstrå i bostadskrisen, säger han.

Reidar genomdrev projektet Framtidsloftet i Årsta. Arbetslösa och lite utsatta ungdomar fick chansen att bygga egna lyor i ett rivningshotat hus.

Garvade byggbasar häpnade över noggrannheten och glädjen hos de unga byggarna. Mot alla odds lyckades de förverkliga sina bostadsdrömmar.

"Miljonärsprogram" tar över

Tyvärr verkar stan numera ha lagt allt sånt gott på hyllan. I stället styr marknaden totalt. Gamla miljonprogrammet har ersatts av ett miljonärsprogram: att bara bygga dyra bostadsrätter för dem som kan betala.

Annika Billström, s-ledare i Stadshuset, föreslår visserligen att bygga om exempelvis Skattehuset, Tekniska nämndhuset och Idrottens hus i Farsta till "tusentals ungbostäder". Bra idéer. Men utan riktigt allvar, känns det som.

Bostadsminister Lars-Erik Lövdén har valtaktiskt fixat fram ytterligare bidrag till studentlyor. Okej. Men ändå otillräckligt.

Det allvarliga är att både politiker och byggare helt struntar i den stora gruppen "vanliga" arbetarungdomar. De som inte högskolestuderar.

Som sagt: politikerna i alla läger borde rodna av skam.

Både på vänstra och högra kinden.

Lennart Arnstad

ARTIKELN HANDLAR OM