Borätter i innerstan - bättre än börsen

NYHETER

Priserna faller på bostadsrätter i Stockholms innerstad.

En trea på 80 kvadrat på Östermalm har gått ned med runt 240 000 kronor sedan i maj. Ett ras på 3 000 kr/kvm.

Övriga stadsdelar har också sjunkit i sommar.

Foto: LARS OTTOSSON, BJÖRN WANHATALO, PETER KNOPP, HANNA TELEMAN
SOMMARENS PRISFALL Östermalm ligger fortfarande i topp vad gäller priser. Övriga innerstadsdelar ligger jämsides. 1993 behövde man bara betala 8 000-9 000 kr/kvm. Toppnoteringen för Östermalm var 35 000 kr/kvm hösten 2001. I dag verkar Kungsholmen, Vasastan och Södermalm vara ganska jämbördiga i pris. De som köpte lägenheter i början av 90-talet har ofta gjort miljonvinster, om man ser bostaden som investering. Börsen får storstryk.

Tendensen stämmer alltså med den höstliga nedgång som mäklar- och fastighetsexperter förutspådde i gårdagens Aftonbladet.

Men fortfarande spöar stans bostadsrätter klart börsen som investering enligt de nya priskurvorna från Värderingsdata/Bjurfors.

I ett längre perspektiv är prisläget fortfarande skyhögt. Även om Östermalm nu är tillbaka på de prisnivåer som rådde i slutet av 90-talet.

Rekord vid nyår

Rekordet - 35 000 kr/ kvm - sattes runt årsskiftet 2000-2001. Jämfört med den höjdaren har trean på 80 kvm gått ned med nära en halv miljon kronor till i dag.

Mäklarsamfundets nya prisstatistik som också kommit (i organisationen ingår 1 100 av landets mäklarföretag) pekar på stillastående priser i juli i Stockholms innerstad, medan närförorterna stiger.

- En klar attitydförändring hos köparna, säger Lars Kilander, vd i Mäklarsamfundet. Prisrekylen slår så att folk, med dagens orosmoln, gärna söker sig utåt för att pressa ned bostadskostnaderna.

- Vi märker att lägenheter som ligger på nedre botten, eller är mindre attraktiva av andra orsaker, blir allt mer svårsålda och kanske går för 1,5 miljoner i stället för 1,7, säger Lars Engelbert, vd i mäklarföretaget Bjurfors.

Den nya prisstatistik som Aftonbladet kan presentera bygger på det samlade annonserade utbudet hos fem stora mäklarföretag i Stockholm.

Visserligen är omsättningen låg under sommaren, men många mäklare håller ändå igång. Och påfallande många lägenheter från i våras är fortfarande ute till försäljning. Ett tecken på trögare marknad.

Många mäklare tror dock fortfarande att det blir ny skjuts i höst och att prisraset inte blir bestående.

Valet kan avgöra

Avgörande för detta är sysselsättningen, bostadsräntorna och kanske rentav valet. Samt givetvis nyinflyttningen till Stockholm. Den har minskat, och det lär öka chansen för sjunkande priser.

Prisfallet gynnar dig som jagar bostad. Is i magen rekommenderas. Det är nästan prutläge!

Lennart Arnstad

ARTIKELN HANDLAR OM