8 av 10 säger nej till marknadshyra

1 av 2 | Foto: krister hansson
NEJ Barbro Engman, ordförande i Hyresgäst- föreningen, vill lägga ned lyxiga bostadsmässor som enbart visar bostadsrätter för miljoner eller svindyra hyreslyor. Hon vill att allmännyttan ska fortsätta att styra hyrorna.
NYHETER

Åtta av tio svenskar vill inte ha marknadshyror.

Varannan tycker det är tryggast att bo i en allmännyttig lägenhet.

– Klara besked, men politikerna slingrar sig som hala ålar, säger hyresgästbasen Barbro Engman.

Hon får mothugg av bostadsdebattören Bodil Bryntesson som kräver fria marknadshyror.

I dag presenteras en Temoundersökning om hyressättning, utförsäljning av allmännyttan och ombildningar av hyreshus till bostadsrätter.

Viktig valfråga

Givetvis taktiskt välplanerat inför valet. Hyresgäströrelsen vill sätta blåslampa på de bostadsfrågor som just i år verkar bli en viktig valfråga.

Lika val-vältajmad är Bodil Bryntessons rapport från nätverket www.rädda-hyresrätten.nu, sponsrad av borgerliga tankesmedjan Timbro.

Göran Persson uppmanas att lära sig av Norge, där marknadshyror enligt Bryntesson fungerar utmärkt – ”trots att myterna om norska bomarknaden används som slagträ av hyresregleringens vänner”.

Barbro Engman slår tillbaka.

– Sverige och Norge är olika, här vill vi slå vakt om allmännyttan som bör styra hyressättningen. Det säger sig politikerna vara ense om – samtidigt som de gärna dillar om att ”marknadsanpassa” hyrorna. Ett smaklöst dribblande.

– Även nybyggandet ska baseras på bruksvärdet. För visst kan man bygga nya billiga hyresrätter om bara viljan finns.

”Onödiga bomässor”

Enligt Engman tycker folk som bor i hyresrätt lika mycket om sin lya oavsett om den ligger i en förort eller i en innerstad.

– Bara ett struntsamhälle ger upp inför marknadskrafterna. Alla kan inte betala miljoner för att bo vid en kajkant som de lyxigt onödiga bomässorna visar.

Bodil Bryntesson:

– Varför ska bostäder vara annorlunda än andra produkter? Marknadsekonomin löser upp knutarna. Fria hyror är ett måste. Låt medelklassen betala för sig och satsa det politiska engagemanget på ungdomar och socialt behövande.

Den heta bostadsdebatten berör över 1,6 miljoner hyresgäster i landet. Nära 900 000 av dem bor i allmännyttans lägenheter.

Så kan man slippa ’ohyra’

Lennart Arnstad