Prisras på stora borätter

Fyndläge – kolla priset där du vill bo

NYHETER

Nu är det fyndläge för dig som vill bo bra och spöa börsen.

Stora lyxiga bostadsrätter rasar i pris. Men mindre lyor bara ökar.

Aftonbladets tabeller ger priserna för 1 103 borätter. Gata för gata.

Foto: Stefan Jerrevång
SÄNKT PRIS FÖR SLOTTSLÄGE Mäklaren Madeleine Norling säljer en fyrarummare på 123 kvm vid Skeppar Olofs Gränd invid Slottsbacken. Begärt pris i dag: 4,98 miljoner. Begärt pris i går: 5,5 miljoner. Stora lägenheter i glassiga lägen har rasat i Stockholms innerstad.

Mäklaren Madeleine Norling visar en spektakulär våning i Gamla stan. Till salu för 4,98 miljoner – redan prutad med en halv miljon.

– Jag säljer mycket i Gamla stan och där har priserna på senare tid sjunkit 10–15 procent, säger Madeleine Norling.

Unik sammanställning

Svängningarna bekräftas i Aftonbladets unika sammanställning av innerstans utbud de senaste sex månaderna. Bjurforsgruppen har samlat alla utannonserade bostadsrätter från fem stora mäklarföretag.

– Den hektiska budgivning som under lång tid trissat upp priserna har avtagit, säger Lars Engelbert, vd i Bjurfors. Utbudet är jättestort. Bra för köparna. Bara man hittar rätt lya på rätt plats.

Det är uppåt för mindre och medelstora lägenheter. En borätt på 80 kvm har ökat 640 000 kronor på bara två år. De priser vi visar är alltså vad köparna begär. Genomsnittliga ökningen i budgivningen ligger sedan vid 320 000 kronor för en normal trea. Men i dag minskar gapet mellan utbud och slutpris.

Minus 500 000

– Den våning jag säljer bjöds för ett tag sedan ut för 5,5 miljoner men är nu alltså en halv miljon billigare, säger Madeleine Norling. Det är helt enkelt slut på tillräckligt rika köpare.

Hon säljer också en etta på Kindstugatan mitt i Gamla stan. 39 kvm för 1,75 miljoner, vilket blir 44 871 kr/kvm.

Fortfarande handlar det om svindlande belopp för vanliga inkomsttagare. Men tendensen välkomnas av många som gärna ser en mer sansad bostadsmarknad.

Lennart Arnstad