Så är villapriserna - där du bor

1 av 6 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Norrköping 1 275 000 Mäklaren Anders Lind visar en godbit till salu i Norrköping, där huspriserna i dag ligger nära den svenska medelnivån, cirka 1,1 miljon. Denna 109 kvadratmeter stora hästgård på fyra rum med kök, stall, fårhus och egen pool bjuds ut för 1 275 000.
NYHETER

Nu viker priserna för Sveriges allra dyraste villor.

Men i höst är det köpläge för den som väljer god funktion före lyx. Den svenska medelvillan har senaste året ökat i värde till 1,1 miljon. En vettig investering.

Aftonbladet har priserna i hela landet, kommun för kommun.

- Min bedömning är att den nedåtgående spiralen på bostadsmarknaden förstärks, säger professor Bengt Turner på Institutet för bostads- och urbanforskning. Det märks allra först i Storstockholm med de lyxigt stora och dyra bostadsrätterna. Men jag tror inte på något ras som under fastighetskrisen i början av 90-talet.

Bengt Turner tror att vikande börs och allmän oro i svajiga tider kan påverka villaköparna.

- Samtidigt har vi fortfarande väldigt låga bostadsräntor, lätt att låna till köpen. En viktigt pusselbit i det ekonomiska spelet kring bostäderna.

Storstockholm är marknadens riksnav. Det är här bostadsrätterna drivits upp till hysteriska nivåer, vilket i sin tur gör att säljarna fått råd att köpa villor - och därmed drivit upp villapriserna. En typisk bo-spiral, som kanske börjar spinna nedåt när det inte längre finns så mycket pengar i svang.

Fem procents ökning

Aftonbladets dagsfärska tabeller över prisutvecklingen har tagits fram av Värderingsdata i Kungsbacka.

Svenska medelvillan har ökat fem procent sedan förra hösten. De lokala variationerna är dock stora.

39 kommuner visar sjunkande villapriser, åtta har exakt samma priser som förra sommaren. Många har bara någon futtig procents uppgång.

Vinnare är ofta orter på hyfsat avstånd från stora citykärnor. Enköping ökar 15 procent, Uppsala 11, Vingåker i Sörmland 15 procent, Gnesta hela 21 procent. Med pendeltåg till Stockholm som extra prishöjare i idyllen.

Prisrushen över i storstan

Storstäderna ökar ännu, men mattas. Sveriges dyraste villakommun, Danderyd, ökar bara en enda procentenhet. Dock räcker svindlande medelpriset, drygt 4,2 miljoner, till nästan tjugo villor i billiga Överkalix! En annan typisk gräddhylla, skånska Båstad, har plötsligt noll ökning. Lyxballongen har börjat pysa ur.

Många goda landsortsstäder rycker i stället fram rejält: Katrineholm, Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Oskarshamn, Nyköping...

- Vi har ett rejält tryck. Priserna kan efter budgivning stiga flera hundra tusen, säger mäklaren Anders Lind på Svensk Fastighetsförmedling i Norrköping som bland annat säljer en stilig villa med hästgård och pool. Utgångspris 1 275 000 kronor.

- Stockholmarna brukar baxna över att man kan få så mycket hus för pengarna.

Lennart Arnstad