Obligatorisk brandvarnare räddar liv

”Vi hoppas kunna pressa ner dödstalen till noll”

NYHETER

Nu måste alla stockholmare med fastighet skaffa sig en brandvarnare - och de kommuner som varit först med denna regel har redan hunnit räddat många liv.

Brandvarnare är en mycket billig livförsäkring.

Stockholms brand- och räddningsnämnd har bestämt att det från och med årsskiftet ska finnas en brandvarnare hos alla. Fastighetsägaren ansvarar för installationen, men det är den boendes ansvar att byta batterier.

Kravet gäller så väl villor som hyresrätter och bostadsrätter.

- Vi hoppas att kunna pressa ner dödstalen till noll, säger Berit Wahlgren, informatör vid Stockholms brandförsvar, till TT.

Hittills i år har fyra personer omkommit i bränder i Stockholm. Ingen hade brandvarnare. Men annars är stockholmarna bra på att skydda sig. I 79 procent av hushållen finns en fungerande brandvarnare, enligt en ny Temoundersökning som presenterades på måndagen.

Villaägarna är mest försiktiga. Hela 92 procent har en fungerande brandvarnare.

I Malmö, som var först ut med obligatoriska brandvarnare, har resultatet varit över förväntan. Brandvarnare i alla bostäder i Malmö räddade sannolikt tolv människoliv under 2001, enligt beräkningar som Malmö brandkår gjort.

Även Östersund har infört de nya kraven.

Och trots att en majoritet har brandvarnare hemma kan en extra påminnelse behövas eftersom dödsbränderna fortsätter att öka totalt i landet.

Under 2001 dog 137 personer i bränder, det var den högsta siffran hittills, året för Göteborgsbranden borträknat. Mellan januari och augusti i år har 88 personer dött. I medeltal brukar siffran ligga på 110 dödsfall per år, men Svenska Brandförsvarsföreningens analys uppskattar att årets siffra kan landa på 140.

TT