Byggfusk för 6,5 miljarder

Experten: Att bygga rätt från början kostar en spottstyver

NYHETER

Ingela och Håkan Öberg köpte en nybyggd bostadsrätt för 3,2 miljoner och betalar 8 300 kronor i månadsavgift.

- Vid besiktningen hittades 120 byggfel, säger de och visar ett fönster som bara kan glipa någon centimeter innan det slår i ett balkongräcke.

Byggfusket i Sverige kostar 6,5 miljarder att åtgärda. Varje år.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
FUSKFÖNSTER Ingela och Håkan Öberg visar ett av alla märkliga byggfel i sin nya mångmiljonlägenhet i Hammarby sjöstad. Fönstret är öppningsbart för exempelvis putsning, men går bara upp en liten bit innan det slår i balkongräcket!

I kväll avslöjar TV 4:s Kalla fakta slarvet i nybyggda bostadsområden. Reportern Bim Enström går husesyn i bland annat Hammarby sjöstad i Stockholm, Västra hamnen i Malmö och Gåshaga i Lidingö.

Säljs "på rot"

Ofta lyxlyor i läckra sjölägen, där husen byggs snabbt och lägenheterna säljs dyrt "på rot" innan ens grunderna är klara.

- Det är inte lätt att stå på sig och klaga, säger Ingela Öberg. Jag är nog känd som gnälliga gumman. Oss går det ingen nöd på, vi sålde villan och har råd. Men jag tycker synd om barnfamiljer som lånat till allt och nu tiger, rädda för att lägenheten ska minska i värde.

- Har man betalat miljoner ska allt givetvis vara felfritt, säger Håkan Öberg och visar ett mystiskt planerat rörutrymme i badrummet, fula tapetskarvar och spikhål i golvlisterna.

HSB:s besiktningsprotokoll är späckat: Avfallskärl saknas, skvallerrör ej fogade, tvättställ sitter inte rätt mot kakel, draghandtag saknas på balkongdörr, repad tamburdörr, fläckiga tapeter, för kort kapphylla, skadad dörrkarm, takspricka, glipor i parketten, tapet saknas, fuktskador, limfläckar, missfärgad golvtrall, fönster saknar bröstning, radiatorrör omålat, glipande kakelfog"

"Ska lösas"

- Vi är också missnöjda med entreprenören Skanskas förseningar och brister i detta hus, säger Mårten Lilja på HSB Stockholm. Nu har vi satt till extra resurser och lovar att problemen ska lösas. Alla lägenheter är sålda.

Kalla fakta visar också sanningen om arkitektprisade hus på B001-området i Malmö. Bubblande golv, trasiga trappor, fula hål - massor av fel.

Och i miljonbostäderna i Gåshaga spricker klinkergolv, trätrallar brister och en galghängare på balkongen har monterats upp och ned!

- Tyvärr är dagens nybyggande mest kortsiktiga affärsidéer där byggherrarna hetsar fram husen, säger Åke Etsmar, fastighetsexpert i Stockholms stad.

Svidande kritik

Hans rapport Byggplats Stockholm är en svidande kritik av byggfusket.

- Att utöka byggtiden fem veckor så att bygget blir bra kostar 30 000 kronor mer för en två miljoners bostadsrätt. En spottstyver för ett hus som ska stå i hundra år. Nu upprepas byggfelen och alla aktörer är ständigt lika förvånade över att det exempelvis kan regna på oskyddat byggmaterial så att det blir mögelskador.

- Vi har tröttnat på att byggarbetarna får ta smällen för att företagen hetsar, säger Torgny Johansson, ordförande i Byggettan. Vi kräver mer tid till varje hus så att folk slipper flytta in i dåliga bostäder.

Bättre skydd krävs för de boende

Lennart Arnstad