Rätt ta ut fel hyra

Familjen Edlund: Vi blev blåsta på 8 kvadratmeter

NYHETER

Mät din lägenhet extra noga. Annars kan det stå dig dyrt.

Högsta domstolen ger nu värden rätt att ta betalt för felaktig yta.

Maria och Magnus Edlund i Västerås betalade i åtta år full hyra för en trea som var åtta kvadratmeter mindre än vad som uppgetts.

Foto: jonas bilberg
felmätta förlorare Maria och Magnus Edlund kollar ytan i sin nya lägenhet och uppmanar att mäta sina bostäder mycket noga för att inte luras på för hög hyra.

Trean var bara 77 kvadratmeter, inte 85. De drev sitt fall ända till HD. I går kom domen. De förlorade.

Fallet har stor betydelse för alla hyresgäster. Just bostädernas storlek används alltid vid hyressättning och avgör mycket för villa- och borättspriserna.

Oeniga justitieråd

Högsta domstolens fem justitieråd är oeniga. Två av dem tycker att den verkliga ytan ska gälla: hyran per kvadratmeter har ju klart angivits och varit en förutsättning för att Edlunds accepterade lägenheten.

- Vi blev blåsta på åtta kvadratmeter och det tyckte tingsrätten också, säger Maria Edlund. Vi tilldömdes 27 000 kronor i återbetalning. Men hovrätten ansåg att storleken inte har någon betydelse och får nu stöd av den splittrade Högsta domstolen. Trist.

I maj 1991 flyttade Maria och Magnus Edlund in i trean. När en vän fick en ny lägenhet på 90 kvadrat insåg de att deras bostad inte kunde vara 85 kvadratmeter. Den kändes liten.

”Stor avvikelse”

Hyran höjdes 1998 till 5 300 kr/mån som godkändes av hyresnämnden. Edlunds överklagade och påpekade den långa tiden med fel yta. Västerås tingsrätt tyckte de hade rätt. Nu måste de betala värdens rättegångskostnader: 25 000 kronor.

- Lägenhetsytan är en laglig utfästelse, säger Hans-Göran Lång, hyresgästföreningens ombud. Avvikelsen är så stor att den ska berättiga till ersättning. Jag tycker att regeringen bör ingripa så att lagarna ändras.

- Edlunds hyrde en villa med extra vindsyta och egen mark, sa värden när Aftonbladet skrev om fallet i fjol. Visst ska ytan vara rätt. Vi har ändrat andra lägenhetshyror av det skälet. Men här handlar det inte om storlek utan om skäligt bruksvärde.

HD-domen slås fast med formuleringen:

”Lägenhetens mindre yta än vad som uppgivits kan inte i ett fall som det förevarande anses vara en sådan omständighet som berättigar till hyresnedsättning.”

Tusentals bostäder är felmätta

Lennart Arnstad