1 500 000 m2 kan bli unglyor

NYHETER

Tusentals nya bostäder är på gång i Stockholm.

I dag tas startbeslut om billiga ungdomslägenheter genom att bygga om ett kontorshus i Skarpnäcks centrum.

- Vi ska inventera 1,5 miljoner kvadratmeter lokaler och en hel del kan bli ungbostäder, säger finansborgarrådet Annika Billström.

Foto: TOMMY MARDELL
HÄR KAN VI BO! HÄR KAN VI BO! Fem killar i Skarpnäcks ungdomsgrupp framför det kontorshus i centrum som nu ska byggas om till ungdomsbostäder med billiga ettor. Fr v Noghor Jemide, Fredrik Lysén, Kristoffer Öhrvall, Adam Zakrewski och Philip Minga.

Bostadsbristen är skriande. Kommunala Stockholmshem vill därför bygga om kontorshuset vid Skarpnäckstorg till ungdomsbostäder. Här finns redan stadsdelsförvaltning och folktandvård, men också 1 420 kvm outnyttjade kontorslokaler. Stadsbyggnadsnämnden behandlar ärendet i dag.

I ett punkthus intill kan man få in fem-sex tvårummare för unga, förutom de tjugo ettor som hamnar i det ombyggda kontoret.

Små ettor

Projektidén "Foyer" som är engelsk debuterar nu i Sverige. Bostad ordnas även för unga som behöver stöd. Ettorna blir på runt 22 kvm och ungdomar upp till 28 år kan söka.

Striden om ungdoms- och studentbostäder var hård under valrörelsen. Annika Billström gick ut med tuffa förslag om att göra ungdomsbostäder i bland annat Skatteskrapan på Söder och i Tekniska nämndhuset på Kungsholmen.

Vasakronan, som äger Skattehuset, har avvisat idéerna. Men enligt vad Aftonbladet erfar ska snart nya kontakter tas.

Billström tror fortfarande på projektet. Som valets segrare har hon en stark sits. Staden äger ju mycket mark - som bland annat Vasakronan kan vara intresserad av. Spännande förhandlingsläge för ungbostäder.

Billströms ungbostäder

Ett urval av utlovade tänkbara s-ungbostäder. Nu ska totalt 1,5 milj kvm

lokaler inventeras för att vaska fram ännu fler.

...dessa lovar oppositionen

Här är ett urval av, enligt f d stadsbyggnadsborgarrådet Mikael Söderlund,

totalt 3 750 planerade student- och ungbostäder i Stockholms stad.

Lennart Arnstad