Här är stans bästa utsikt - för 13 milj

Foto: MICKE SÖRENSEN
BO I SKYN Gamla mannagrynskvarnen i Nacka får 22 hisnande bostadsrätter. Billigaste tvåan på 81 kvm kostar 2,45 miljoner, ett par lägenheter ligger strax under 10 miljoner - och så den här höjdaren för 13 miljoner. 190 kvm i fem tornvåningar, egen hiss och högst upp med den här utsikten. Arbetschefen Ove Eriksson kan se ut mot Vaxholm och in över precis hela stan.
NYHETER

Stans mest vidunderliga utsikt är till salu.

Fem tornvåningar med egen hiss i mannagrynskvarnen vid Stockholms inlopp.

13 miljoner kostar den - ändå är den bara femma bland stans dyraste bostadsrätter just nu.

Men det blir allt svårare att sälja lyxlyor.

- Det är ingen tvekan om att marknaden i höst är tuffare och därmed gynnar köparna, säger Lars Engelbert, vd för mäklarföretaget Bjurfors. Massor av lägenheter ligger kvar till salu länge, utbudet med all nyproduktion och ombildade hyresrätter är jättestort, budgivningen är stillsammare, färre spekulanter kommer på visningarna.

Däremot är det ingen kris. Marknaden är ännu "sund och stabil" när man kommer ner i de normala miljonnivåerna för ettor, tvåor och treor.

Aftonbladet har ett färskt exempel: en våning på Norr Mälarstrand bjöds ut för tolv miljoner, men har efter lång tid rasat ner till nio.

Att pruta tre hela miljoner är förstås ovanligt, men visar tendensen.

Svårt i Gamla stan

Gamla stan, oerhört attraktivt, har ont om verkliga guldklimpar ute just nu. Dyrast är en en fyra på 123 kvadrat för 4,98 miljoner. Men den har redan prutats en halv miljon.

Östermalm dominerar totalt på lyxmarknaden. Allra dyrast är en våning i bästa läge vid guldkantade Karlaplan: 19,6 miljoner för 320 kvadrat. Det blir 61 250 kr/kvm!

Snittpriset i innerstan ligger annars vid 32 000 kr/kvm, vilket faktiskt är en uppgång.

Dyraste Söderlägenheten vi hittar är en en sjurummare på Skinnarviksberget för 7,9 miljoner. 198 kvadratmeter, 9 326 kr/mån. För sådana månadskostnader brukar många köpare dra sig ur. Även rika vill bo billigt när de väl pyntat upp hela insatsen.

Många över två milj

När man kollar lägenheter över två miljoner kommer hundratals nybyggda bostäder upp: Hammarby sjöstad, kvarteret Elefanten i city, Essingen, Kungsholmen ...

- Du bör se upp när du köper nya bostadsrätter om inte byggarna ger långsiktigt trygga garantier, säger Lars Engelbert.

Här är fler lyor med gott om plats

Torstenssonsgatan 6 288 kvm, 10,5 milj.
Karlavägen 99, 220 kvm 15,4 milj.
Karlaplan 9, 320 kvm, 19,6 milj.

Stockholms dyraste drömmar

Lennart Arnstad

ARTIKELN HANDLAR OM