Slipp stadsluften - bo på sanatorium

Sjukhus i Uttran byggs om till 500 bostäder

NYHETER

Nu börjar åter rejält stora nya bostadsområden växa upp runt Stockholm. Till halva priset jämfört med heta huvudstaden.

Söderby sjukhus i idyllen Uttran får 500 nya lägenheter. En trea kostar minst 800 000 kronor mindre än i exempelvis Hammarby sjöstad.

Foto: johan grönvik/ncc
pampigt i naturen Söderby sjukhus, nedlagt på 80-talet, är kulturskyddat och bevaras när bostäderna tar över. Stora fönster, rymd och ljus. Luften är garanterat fin - i Uttran låg sanatorierna för att friska luften skulle bota tbc-sjuka.

Samtidigt som nya familjer från hela Storstockholm drar hit får lilla Uttran - i Salems kommun söder om stan - ett lyft med både nya arbetsplatser och kommunikationer.

Egentligen är infrastrukturen fixad. Järnvägen går ju förbi nere vid den fina lilla sjön Utterkalven.

Nygammal station

- Vi vill att den nedlagda stationen ska öppna igen, säger NCC:s projektledare Calle Wikerman.

- Redan vet vi alla fall att bussen kommer att gå ända upp i det nya bostadsområdet.

Byggandet påbörjas nästa år och pågår fram till år 2008.

Dominerande är kulturminnesskyddade sjukhuset från 1906, nedlagt 1987 och ett tag flyktingförläggning. Nu blir det 106 lägenheter. Många spännande med 3,80 meter i takhöjd, sovloft och parkutsikt. Storlekar mellan 40 och 110 kvm.

I samma stil nybyggs "läkarvillor" med äldre original som förebilder. Fyra villor ska rymma 36 bostadsrätter, 50-90 kvm.

26 terrassvillor byggs med äganderätt, 100-150 kvm.

Mindre och billigare rad- och kedjehus kommer intill, 95-115 kvm. Totalt planeras 270 småhus i Söderby.

Mest nytänkta är "bokaler" med kombinerat boendet/arbete. Inspireras av gamla trädgårdsstäder som Bromma och Enskede. 2-4 rum och kök på 50-90 kvm.

Priskonkurrens

Priserna är inte spikade, men enligt Calle Wikerman ligger de vid 15 000-20 000 kr/kvm. Alltså från 1,2 miljoner för en trea på 80 kvm. Att jämföra med minst 30 000 kr/kvm i cityområdet, dubbla priset.

Priskonkurrens behövs verkligen. Inte minst när sju kommuner runt om i länet snart börjar bygga billiga hyreslägenheter, resultatet av en tävling om att bygga bäst till lägsta kostnad.

Lennart Arnstad