Hyreschock till nyår

Ovanligt höga höjningskrav - vi har listan för hela landet

NYHETER

”Bullerbyn” hotas av hyreschock.

Katarina Dahlgren, 27, i Vimmerby krävs på nära 380 kronor mer i månaden nästa år.

- I dag har vi bara 2 500 kronor kvar när räkningarna är betalda, säger Katarina. Redan det är jättetufft att klara.

Foto: JANNE STRÖMSTEN
"JÄTTETUFFT REDAN NU" Katarina Dahlgren med dottern Beatrice får svårt att klara ekonomin om hyreskraven går igenom på Bullerbygatan i Vimmerby. Redan i dag lever de på marginalen.

Aftonbladet kan presentera listan över hyreskrav och redan färdiga uppgörelser för 101 allmännyttiga bostadsföretag landet runt.

Kraven är i höst ovanligt höga för de nya hyror som i de flesta fall ska gälla från 1 januari 2003.

Vimarhem i Vimmerby ligger i toppskiktet. Kravet är att plussa 9,45 procent på dagens hyror, vilket i snitt innebär 57:90 kronor mer per kvadratmeter och år.

För Katarina Dahlgrens trea på 78 kvadratmeter på Bullerbygatan i Vimmerby höjs i så fall dagens hyra på 4 083 kronor med 376 kronor i månaden.

Måste vända på slantarna

- Helt nödvändigt för att klara underhåll och annat, säger Vimarhems kamrer Jan-Ove Sandell. Och så ska vi bygga nytt, vilket måste belasta hyrorna för äldre beståndet.

- Jag jobbar i Konsum och tjänar 9 000 kronor i månaden efter skatt, säger Katarina Dahlgren, som är ensamstående mamma till Beatrice, 8.

- Efter barn- och underhållsbidrag - och jätteutläggen för barnomsorg och hyra - återstår kanske 2 500 kronor som ska räcka till allt annat för oss två. Vi måste vända på varenda liten slant och kan knäckas av en så stor hyreshöjning.

”Drabbar de svagaste”

Hyreshöjningarnas värsting är lilla Stockholmsföretaget Arbetarbostadsfonden, som bara förvaltar 859 lägenheter. Den som har en trea på 75 kvm krävs på 531 kronor mer i månaden.

- Det blir värre än på länge med hyrorna, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Anders Mattsson. Energikostnaderna verkar bli en hårding, 60 kr mer i månaden bara för värmen. Regeringens gröna skatteväxling höjer hyran.

- Lågavlönade och äldre drabbas värst av hyreshöjningarna och det är djupt orättvist, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman. Varför ska dom behöva betala nybyggandet? Det är mycket som luktar marknadshyror i exempelvis Stockholm.

Så mycket vill bolagen höja

Redan klara hyresuppgörelser

RÄKNA SJÄLV

Lennart Arnstad