Nya hyresrätter - för dig som är tät

96 kvadrat mitt på Söder för 14 000 kr i månaden

Foto: Databild: SWECO/FFNS
LÄCKERT PÅ SÖDER De smala vita husen ska smälta in väl i den gamla Södermiljön och har ritats av arkitekt Willy Hermansson, Sweco/FFNS. Lite skön 30-tals-funkis svävar plötsligt över Högbergsgatan.
NYHETER

Äntligen byggs nya hyreshus mitt på stiliga Södermalm.

Om du står långt fram i bostadskön och har gott om pengar kan du hyra en lägenhet på 96 kvadrat för 14 000 kronor i månaden.

Studenter kan glädjas åt smålyor för 4 000 kr/mån.

På onsdag tas första spadtaget till Högbergsgatans 65 nya hyreslägenheter av nya fastighetsborgarrådet Roger Mogert (s). Som dock inte i det här projektet kan jubla över de nya låga hyror som socialdemokraterna gick till val på.

"Måste gå runt"

- Vi tänker från början ta ut de hyror vi verkligen behöver för att det här ska gå runt ekonomiskt, säger Torsten Josephson, vd i Einar Mattsson Byggnads AB. Sedan kan ju hyrornas skälighet prövas.

Punkthus

De nya femvånings hyreshusen byggs längs Högbergsgatan 91-99, en mysig del av Söder. Fem smala punkthus på en gemensam tvåvånings sockelbyggnad.

Inflyttning 2004

Gatans bredd minskar från 16 till 13 meter. Första inflyttningen sker våren 2004. Under byggtiden måste Högbergsgatan enkelriktas från Rosenlundsgatan till Timmermansgatan.

Einar Mattsson är ett välkänt familjeföretag som genom åren byggt 5 000 lägenheter och förvaltar ett bestånd med 400 miljoner i hyresintäkter.

Knäckfrågan är just hyresnivåerna. Hittills har hyresgästerna ofta lyckats pruta till runt 1 400 kronor per kvadratmeter, vilket i de här husen skulle innebära drygt 11 000 i månadshyra för 96 kvadratmeter.

Nya stundentlyor

- Det blir 30 studentlägenheter på 30 kvm och 35 lägenheter av den större modellen, som kan bli treor, fyror eller femmor beroende på hur man ställer väggarna, säger Torsten Josephson.

Annika Billström har lovat att nybyggnadshyrorna i stan ska sänkas radikalt. Bland annat genom att staden erbjuder marken fritt ett antal år och svarar för en massa kringkostnader.

80 000 i kö

Översätter man detta till Högbergsgatan borde lägenheterna kosta högst 9 000 kr/mån. Långt från de marknadshyror som byggare och värdar kräver. Men smaskens för de 80 000 som just nu stampar i den kommunalt bolagiserade bostadskön.

Lennart Arnstad