Det är drag i bopriserna

Men än går det att göra fynd

NYHETER

Bostadsrätterna i Göteborg slår klart Stockholms i ökningstakt.

Men än är det fyndläge på många håll. Kolla själv, gata för gata.

– Mitt tips är att titta på exempelvis Hisingen, säger Bengt Åke Harrysson på Svensk Fastighetsförmedling. Bra lyor billigt.

Foto: Thomas Johansson
TREA TILL SALU I fint läge vid Redbergsplatsen bjuder mäklaren Lena Brissman, Svensk Fastighetsförmedling, ut en trea på 69,5 kvm för 635 000 kronor. Månadsavgift 4 492 kr. Halv trappa upp i landshövdingehus, fönster mot Ånäsparken.

Aftonbladet kan i dag presentera en lista gata för gata: alla årets sålda lägenheter hos Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg, till och med oktober.

Det är i höst extra intressant att jämföra Göteborg med Stockholms innerstad. Där noteras prisfall, särskilt för större och dyrare bostadsrätter.

Nivåerna skiljer sig förstås rejält. I Göteborgsområdet, inklusive Mölndal och Partille, var medelpriset för tiden augusti-oktober 11 377 kr/kvm, vilket kan jämföras med hela Storstockholms 18 600 kr/kvm.

15 000 kvadraten

För Göteborgs innerstad är snittet – enligt fakta från Värderingsdata – runt 15 000 kr/kvm, vilket blir 1,2 miljoner för en lägenhet på 80 kvm.

I Stockholms innerstad noteras det dubbla, alltså 2,4 miljoner för 80 kvadrat.

Men gapet minskar. De senaste två åren har Göteborg ökat raskare. Beror bland annat på västregionens nya växtkraft medan Stockholm drabbas av bostadsbrist, arbetslöshet och skyhöga kostnader.

Priserna varierar i Göteborg. Från bara runt 1 500 kr/kvm i lite sämre lägen ända upp till 35 000 kr/kvm vid Övre Fogelbergsgatan: en tvåa på bara 39 kvm för hela 1 365 000 kronor.

Dyrt i Vasastan

De mest guldkantade adresserna finns än i exempelvis Vasastan och runt Linnégatan.

Allra dyrast är en sexrummare på 225 kvm vid Södra Vägen för 4,2 miljoner och en sjua vid Aschebergsgatan för 4,1 miljon. Men 2,1 miljon för normal trea på 76 kvm vid Kvarnpirsgatan är ju inte heller lågpris.

– Min känsla är att marknaden lugnat sig, säger Bengt Åke Harrysson. Budgivningen har svalnat.

Generellt är månadsavgifterna högre i Göteborg än i Stockholm. Beror på att det inte finns så många kommersiella lokaler i Göteborgs bostadshus.

– Ännu är det gott om fina bostäder till rimliga priser om man bara tittar utanför de mest eftertraktade delarna, säger Bengt Åke Harrysson. Som centrala Hisingen. Där får du en kanonbra tvåa för kanske 400 000 mot 700 000 för en i Majorna.

Detta index visar att Göteborgs bostadsrätter just nu ökar snabbare än Stockholms. Ökningen var i stort sett lika fram till år 2000, men sedan har Göteborg rusat ifrån. Grafik: VÄRDERINGSDATA

Lennart Arnstad