De får inte köpa sina bostäder

”Vi är offer för ett politiskt spel”

NYHETER

De boende i miljonprogrammets Östberga vill ta över sina hem för att sänka hyran.

Men länsstyrelsen säger nej.

- Vi är offer för ett politiskt spel, säger Björn Trepte, ordförande i en av de bostadsrättsföreningar som vill köpa husen.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
får inte bilda bostadsrätter De boende i Östberga samlades i går till ett möte efter det negativa beskedet från länsstyrelsen. "Här ute finns det inga miljoner att tjäna", säger Björn Trepte, ordförande i en av bostadsrättsföreningarna.

I Östberga har allmännyttiga Svenska Bostäder drygt 1 300 lägenheter. De boende har begärt att få ombilda 1 171 av dem till bostadsrätter.

Men i förrgår beslutade länsstyrelsen att avslå deras begäran. Motiveringen är att det efter en ombildning skulle finnas alltför få kommunalt ägda lägenheter kvar i området. Detta skulle innebära att de allmännyttiga lägenheternas inflytande på hyresnivåerna blir för litet, hävdar länsstyrelsen.

Enligt bostadsrättsföreningarna går det mycket väl att jämföra lägenheterna i Östberga med andra miljonprogramsområden i södra Stockholm, som Bredäng, Vårberg och Farsta strand.

Vill inte pröva

Men länsstyrelsen vill inte ens pröva en sådan jämförelse.

- Nej, de områdena ligger för långt bort från Östberga för att en jämförelse skulle vara meningsfull, säger Maria Hullman, jurist på länsstyrelsens bostadsenhet.

Länsstyrelsen hävdar också att eftersom Stockholmshem tänkt renovera sina kvarvarande lägenheter blir hyresjämförelser ännu svårare.

- Men även vi kommer att behöva renovera husen. Det står ju till och med i våra ekonomiska kalkyler, säger Björn Trepte.

Ska överklaga

- Här ute finns det inga miljoner att tjäna. Vi vill ta över husen eftersom det ger större inflytande och för att kunna sänka boendekostnaderna, säger Björn Trepte.

De boende i Östberga kommer att överklaga till Boverket.

12 000 hyresrätter har redan ombildats

Olle Castelius