Egen härd är guld värd

Börsen spöades - av villapriserna

NYHETER

Villapriserna sätter nya rekord - men i vår blir husen billigare.

Det tror de flesta fastighetsexperterna.

Aftonbladet redovisar färska villavärden, kommun för kommun.

Foto: ANDERS CARLSSON
VINNARNA Liselotte Edblad, Jimmy Eriksson och sonen Milton tillhör vinnarna på villamarknaden. De bor nämligen i Örnsköldsvik där invånarna enligt en ny undersökning behöver lägga minst pengar på boende i hela landet. MoDo-huset - förstås - på 145 kvm är byggt 1970 och kunde efter lite prut köpas för 470 000 kronor.

En sak är klar: villorna har spöat börsen med bred marginal när det gäller värdeökning. Åtminstone i storstäder och tätorter.

Många nya kommuner har seglat in i "miljonklubben", alltså med snittvärde över en miljon kronor. Exempelvis Gnesta i Sörmland, Enköping i Uppsala län (typiska lockorter för stockholmare som vill köpa billigt en bit från storstan), Jönköping och Kalmar i Småland samt Varberg och Strömstad på västkusten.

69 över miljonen

Skånska gräddhyllan Vellinge (med fashionabla Falsterbo) har till och med passerat tvåmiljonersgränsen.

69 av landets kommuner är nu med i miljonklubben, varav en - Danderyd norr om Stockholm - ligger klart över fyra miljoner. Fyra är över tre miljoner och tio har glidit över tvåmiljonribban.

Totalt sett en sanslös värdeökning under senare delen av 90-talet och början av 2000-talet.

Dyraste verkar svalna

Men i 45 kommuner har villapriserna legat stilla eller sjunkit under fjolåret, jämfört med 2001.

Intressantast är kanske att de allra dyraste verkar svalna, ett tecken på en kräsnare marknad. Några stagnerar överraskande: sörmländska idyllen Flen har gått back två procent trots sitt fina läge, i Småland dalar Nässjö och Tranås, i Blekinge ligger Ronnebys priser stilla. Här och på många andra håll är det alltså fyndläge. Ett tips för dig som vill sälja dyra storstadskåken och satsa på ett billigare boende med livskvalitet på en mindre ort.

Många satsar så i dag, enligt mäklarna. Den nya ”sköna vågen” är etablerad.

Lågpris - i norr

Lågprisvillor, runt eller under 300 000 kronor i snitt, finns i Munkfors i Värmland, Bräcke i Jämtland, Ånge och Kramfors i Västernorrland samt Bjurholm och Sorsele i Västerbotten. Billigast är jämtländska Ragunda vars medelvilla kostar beskedliga 244 000 kronor. Det innebär att du får 17 villor i Ragunda mot en enda i Danderyd...

Lennart Arnstad