Dyrare att hyra - men var finns de nya idéerna?

NYHETER

Högre hyror i nybyggda lägenheter. Friare hyror i äldre lyor när de blir lediga – utan att det direkt drabbar andra i huset.

Hyresmarknadens tunga parter lägger ett historiskt förslag.

Ändå går man väl inte i hyrestaket av upphetsning.

Radikalare grepp behövs. Även om bostadsminister Lars-Erik Lövdén tackar parterna och lovar tillsätta en utredning. Tjusigt!

Nyblivna vänner

I vanliga fall är Hyresgästföreningen ilsken antagonist till värdarna i allmännyttiga Sabo och Fastighetsägarna, privatvärdarnas organisation.

– Men nu har vi blivit SÅÅÅ goda vänner, sa Sabos vd Bengt Owe Birgersson.

Hyresgästbasen Barbro Engman och Fastighetsägarnas chef Mats Cederholm log instämmande.

 Parterna vill att hyrorna i nya hus ”särbehandlas inom ramen för bruksvärdessystemet”. En broms för att byggarna inte ska kunna dra igång helt fria hyror.

 I dag kan hyresgästen begära prövning om nybyggnadshyran är för hög. Så blir det också i framtiden. Även om förslaget glider försiktigt på formuleringen.

 Om en lya blir ledig i det äldre beståndet ska hyran ”anpassas”, alltså höjas. Men fortfarande inom bruksvärdet. Övriga hyresgäster skyddas med ett rabattsystem som trappar upp deras hyra efterhand.

 Bo-service, standard och tillval är ständiga stridsämnen. Bindande flerårsavtal föreslås för att rensa den vilda floran. Vettigt och konkret, tycker jag.

Mycket skåpmat

Annars är det mycket skåpmat. En del av det som föreslås finns redan, exempelvis i Malmö och Linköping.

Jag tycker att Lövdén ska vidga vyerna. Vad händer egentligen om man verkligen inför marknadshyror?

Enligt bostadsforskaren Bengt Turner måste skillnaderna i hyra mellan de mest respektive minst attraktiva bostadsområdena tredubblas om de ska spegla vad hushållen faktiskt är beredda att betala.

Kul förslag

Värt att kolla är KTH-docenten Hans Linds förslag om att låna pengar till värden och få hyresrabatt i stället för ränta. Ungefär som att ha Medmera-kort i Konsum. Låter kul.

Mitt förslag: Kom loss, spåna mera – och hyr sen!

Lennart Arnstad