Här kan du hitta din drömbostad

20 073 nya lägenheter ska byggas i Stockholm

1 av 3 | Foto: SWECO/FFNS
SÖDERkåkar Nya bostadshus i funkisstil kommer på Högbergsgatan på Södermalm – rätt läckert. 60 hyreslägenheter, varav hälften studentlyor, som blir inflyttningsklara redan i år.
NYHETER

Varsågod och välj – här är alla de 20 073 bostäder som byggs i Stockholm de närmaste åren.

Rätt gott om hyreslyor. Kanske möjliga att få utan alltför lång väntan i bostadskön eftersom hyrorna kan bli höga.

Bostadsrätter dominerar. Men här finns även nya ”stadsvillor”.

Aftonbladet kan redovisa hela den nya spännande bostadslista som tagits fram av stadsbyggnadskontoret. Allt från innerstadsdrömmar till ytterstadsidyller. Fram till och med år 2006.

Hyran ska bli 3 000 lägre

Antalet lägenheter stämmer med vad nya finansborgarrådet Annika Billström (s) utlovat. Men om hon lyckas fixa så att över 8 000 blir billiga hyreslyor återstår att se. Hyrorna ska, enligt Billström, sänkas med runt 3 000 kronor per månad för en normal nybyggd trea.

Gamla regimen i Stadshuset ryter ilsket åt vad de tycker är oblygt sosseskryt.

– Socialdemokraterna ljuger när de berömmer sig själva för att redan ha levererat 4 000 nya bostäder. Det är ju lägenheter som vi planerat, säger oppositionsborgarrådet Mikael Söderlund (m).

Han menar att socialdemokraterna tidigare mest sagt nej till många av borgarnas planer och att länsstyrelsen också satt sig på tvären.

Hyresfrågan blir intressant. Inte minst efter det nya förslag som i torsdags kom från hyresmarknadens tre tunga parter om att man kan sätta högre hyror i nya hus – en öppning för marknadshyror.

Radhus och stadsvillor

Men kan Billström ordna billigt nybyggande genom att stan ställer upp med mark och kanske täcker kringkostnader lär det kunna bli rimliga hyror även i Stockholms stad.

Småhusbyggande Småa har med flera projekt. Egna hus, radhus och stadsvillor hör till det som bör bli verkligt attraktivt i stan.

Studentlägenheter och äldreboende ingår också, många hundra. Efterlängtade på en krass och tuff marknad, där bostadsbristen i dag slår lika hårt mot både unga och gamla.

Lennart Arnstad