Toppenläge - till höjdarhyra

Dyraste lyan kan bli din - för 20 409 kr i månaden

Foto: PETER KNOPP
TVÅA PÅ TOPPEN Den här tvåan på 59 kvadratmeter med inflyttning i maj ligger högst upp i hörnet Malmskillnadsgatan/Jakobsbergsgatan och har svindlande utsikt över hela stan, bland annat mot Kungstornen och Hötorgsskraporna. Hyran är 10 657 kronor i månaden.
NYHETER

Kolla stans häftigaste och dyraste hyreslyor.

Mitt i city - med hela Stockholm i blickfånget.

Minsta ettan kostar 8 400 kronor i månaden.

Hyreslägenheterna ligger i de översta våningarna i det ombyggda kvarteret Grävlingen mitt i stan.

Aftonbladet har redan gått husesyn i några av de 47 nya spektakulära lägenheterna på toppen av Brunkebergsåsen, mellan Malmskillnadsgatan och Regeringsgatan. Skanskas "CityCronan" invigs snart i heta innerstadskvarter. Du kan helt enkelt inte bo mer centralt med mer bländande stadsvyer.

- Bara sex lägenheter finns kvar trots de höga hyrorna, säger projektledaren Tomas Hermansson.

Fyra gånger högre inkomst

I dagarna bokas de sista: två ettor på 46 respektive 56 kvm för 8 847 respektive 9 737 kr/mån, en tvåa på 64 kvm för 11 157 kr/mån och två fyror på 107 och 146 kvm för 16 950 respektive 20 409 kr/mån.

Bruttoinkomsten måste vara minst fyra gånger årshyran. Innebär att den som ska ha största fyran måste tjäna nästan en miljon. Den som vill hyra minsta ettan ska dra in 403 000 kronor.

Kvarteret Grävlingen byggdes på 70-talet, sista biten av cityomdaningen. Hus med mysko gångbroar, fotgängare och bilar skulle separeras.

Det funkade inte. Nu bygger man om stora delar av östra city för att få in mänskligt liv i det som kvävdes efter rivningshysterin.

Förvånande många har råd

- Kostnaden för Grävlingen blir 700 miljoner, säger Tomas Hermansson. 3 200 ton stål - halva Eiffeltornet - används i stommen och till en komplicerad grundförstärkning. Både Klaratunneln och t-banan går ju här under.

Men vem i allsin dar har råd med dessa hyror? Jodå, häpnadsväckande många. De flesta är par i 30-35-årsåldern, men också barnfamiljer.

Och så förstås en del 55-plus som sålt villorna och nu satsar på ett cityliv.

Lennart Arnstad