– Visst är Tensta värt en mässa

NYHETER

Bostadsmässa i Tensta – härligt!

En gammal bostadsreporter bli glad ända in i själen.

I åratal har jag föreslagit att man – efter alla lyxmässor – ordnar en utställning som kan visa vilka fina bo-idéer som spirar i svenska miljonprogramsområden.

I somras deltog jag i statliga Boverkets plan- och byggdagar i Ronneby.

Fick vara nån slags sammanfattare i ett seminarium om just nya idéer i olika miljonområden.

Det var skönt att höra allt som sker i Gårdsten, Botkyrka, Navestad, Rosengård, Fittja, Rinkeby, Råslätt och allt vad de heter. De så illa smutskastade områden, där folk dristar sig att trivas trots allt skit som kastas över dem.

Inte minst från oss i pressen, som ofta följer formulär 1 A när vi snackar miljonprogram: ”Ställ en ensam invandrarunge som ser lessen framför en betonggrå husmur - kanonbild nu när vi ska skriva om brott och misär därute!”.

Nåväl: när jag sammanfattade i Ronneby la jag fram förslaget att företaget Svensk Bostadsmässa (med Boverkets chef Ines Uusmann som ordförande) bör ordna nästa mässa i ett miljonområde. För att äntligen visa det vardagsboende som det faktiskt handlar om för merparten av nya och gamla svenskar.

Förslaget klubbades faktiskt igenom när bostadsdagarna la sina slutidéer.

Tack för det! Även om det nu är Stockholms stad och inte mässbolaget som verkar bli först ut.

Det är ju inte många som kan köpa lyxlägenheter vid kajkanterna i Hammarby sjöstad, Helsingborgs hamn eller i Västra hamnen i Malmö.

I dag känns baksmällan efter detta dyrbyggande. Och då föds, i elfte timmen, förslaget om att visa vad man kan göra med rätt enkla medel i vanliga bostadsområden.

Som Tensta med sina drygt 5 900 bostäder, varav bara 80 är småhus.

Nu har man idéer om att exempelvis bygga på en våning på befintliga bostadshus. Och att presentera hela stadsdelen med sin unika kultur, sin miljö och sina enorma förutsättningar.

År 2006 kan det bli av. Jag förutsätter att Stockholms stad säger ja.

Visst är Tensta värt en mässa!

Lennart Arnstad