Bo billigt i Botkyrka

NYHETER

Dyra villor och bostadsrätter sjunker rejält i pris. Men bostadsmarknaden är ändå väldigt stabil i Storstockholm.

I vår är det läge för den som vill bo upp sig.

Aftonbladets unika översikt ger exempel på vad som skiljer i utbudspriser och slutpriser för både bostadsrätter och villor, gata för gata.

All ny statistik talar om en mattande bomarknad. Men trots svag konjunktur och orolig omvärld har ändå bostäder klarat sig bra. Inte minst om man jämför med börsraset.

Orsaken är framför allt att boräntorna är kvar på förmånligt låga nivåer.

Generellt rapporterar våra mäklare om att priserna står sig framför allt på de villor och borätter som ligger snäppet under de dyraste, säger Tina Dellham Carlén, vd i Svensk Fastighetsförmedling.

Kanonläge för den som har ett hus eller en bostadsrätt i 2-3 miljonerklassen och som vill bo upp sig, säger Lars Engelbert, vd i Bjurfors.

De dyraste objekten kan ha sjunkit med upp till 1,5 miljoner. Den som i dag säljer sin "medelvilla" kan låna rejält till de prisfallna bostäderna. Ett tvåmiljonlån kostar i dag faktiskt inte mer än 6 000 kr/mån.

Ändå gäller det givetvis att ha is i magen i dessa jätteaffärer. Ökande ekonomiska svårigheter att orka med villaköp framgår tydligt av Föreningssparbankens nya så kallade boindex. Stockholmsregionen, med sina rekordhöga villapriser, ligger illa till.

Veckans villatips:

Kolla lågpriskommuner som Botkyrka och Österåker. Mycket hus för pengarna, massor av väldigt bra rad- och kedjehus till salu just nu.

Veckan borättstips:

Ettor och tvåor på Söder med priser runt miljonen verkar vara kassaskåpssäkra.

Veckans värsting:

HSB erbjuder 50 000 kronor till den som hittar en köpare till deras borätter i Hammarby sjöstad. Och ett helt år avgiftsfritt.

Veckans varning:

Nybyggda borätter kan bli ekonomiskt farliga om inte byggarna garanterar att i flera år stå för för eventuellt osålda lyor.

Stort bildextra!

Lennart Arnstad