Miljonbygget fick rivas upp

Fukt och mögel tvingar in 40 gamla på sjukhus

Foto: Lasse Allard
NYTT, VACKERT – OCH ÖVERGIVET Annebergsgården ser inbjudande ut. Men utanför den vackra fasaden står containrar för skadat, utrivet byggmaterial. Christer Mörk, chef för tekniska kontoret, skyller byggfelen på entreprenören, som i sin tur skyller på kommunen …  
NYHETER

Annebergsgården ser ut som det idealiska äldreboendet. Nybyggt och fint med drömlyor för 40 gamla.

Men det misstänks vara ett stort fuskbygge.

Nu är huset tomt och utrymt. Väggar och golv har brutits upp. Fukt och mögel gjorde sjukhemmet hälsofarligt.

Foto: Lasse Allard
UTRIVET, FUKTIGT, MÖGLIGT Marianne Iggmark, chef för Annebergsgården, i en av de tänkta små drömlägenheter som högtidligt invigdes i fjol. 40 gamlingar flyttade in i det nybyggda äldreboendet, som kostat 50 miljoner kronor. Bara några månader senare måste både patienter och personal evakueras, sedan allt fler blivit sjuka av fukt och mögel. Nu blir det rättslig strid om vem som bär ansvaret. Kommunen skyller på entreprenören, entreprenören skyller på kommunen. Nu hamnar Annebergsgården inför rätta.

– Det känns så fruktansvärt trist att sådant här kan hända, säger Marianne Iggmark, verksamhetschef för Annebergsgården i Enebyberg norr om Stockholm. Hon visar oss runt i förödelsen.

– Vi har tvingats hyra in oss på Danderyds sjukhus där ett helt våningsplan byggts om för att våra gamla ska ha någonstans att bo.

Vatten på golvet

Christer Mörk, chef för tekniska kontoret i Danderyds kommun, drar fakta om eländet:

Inflyttning skedde 15 februari i fjol. Nästan direkt började personal och boende att må dåligt. Mätningar visade allergiframkallande föroreningar.

Byggmaterialet hade varit oskyddat och utsatt för regn. Byggnaden hade inte torkats ur, det var till och med vatten på golven under byggtiden.

Limmet i golvmattorna började avge farliga gaser, en äcklig ”förtvålning” ägde rum.

Man hittade mögel i regelverket, orsakat av fukt. Mögeltillväxten var stark, trots att huset är sprillans nytt.

Slog larm direkt

– Vi slog larm redan efter första mätningen i april, säger Christer Mörk. Personalen visade tecken på astma och allergier. Det fanns bara en sak att göra: evakuera huset, som just stod klart och kostat 45–50 miljoner.

Ombyggnaden på Danderyds sjukhus gick på 1,2 miljoner, plus flytt- och personalkostnader. Hyran är 2,1 miljoner/år, obestämd tid.

Att reparera nybygget kostar givetvis många miljoner.

Gådeå Bygg AB har varit entreprenör, vann anbudstävlingen.

En särskild besiktning utpekar företaget som helt ansvarigt, en överbesiktning friar delvis. Golven anses nu vara beställarens ansvar medan väggarna är entreprenörens.

”Vi har inte slarvat”

– Vi är portförbjudna och får inte ens se vad vi anklagas för, säger Marcus Wiklander, vd i Gådeå. Kommunen är skyldig oss 10 miljoner, vi tvingas gå till domstol.

Kan ni inte erkänna att ni slarvat? Varför blev det så dåligt?

– Vi har inte slarvat och har aldrig varit med om sådant här trots att vi byggt så mycket i så många år. Felen uppstod när tvättstugor byggdes om av kommunen, en felprojektering. Detta är ett sorgligt slöseri med kommunens skattepengar.

– Nu handlar vi upp renovering från andra företag och kräver ersättning av Gådeå Bygg, säger Christer Mörk.

– Våra gamla är förstås de mest drabbade, säger Marianne Iggmark. Men även personalen, 35 stycken, får kämpa. Just när vi kommit hit och jublade över allt som är så nytt, mysigt och funktionellt måste vi fly huset. Upprörande att sådant här byggfusk kan förekomma.

Lennart Arnstad