Möglet tvingar dem att sova i en trång barack

NYHETER

KARLSTAD

Ambulanssjukvårdare Sören Johansson rycker numera ut från en torftig nödbarack.

Omgjord till sovkabysser för personalen, som flera gånger tvingats fly från sjuka mögelhus.

Foto: Micke Sörensen
TRIST - MEN MÖGELFRITT S ören Johansson i sin celliknande sovkabyss i den barack som ställts upp utanför de tillfälliga lokalerna på Karlstads gamla flygplats. Man flydde dit från mögelhus - och kom till ännu en sjuk byggnad.

- Vi som mår allra sämst måste försöka sova här, utanför själva den mögliga arbetslokalen, för att överhuvudtaget kunna vara i tjänst, säger Sören Johansson, 40. Inte är det bra med tanke på vårt hårda jobb.

Hosta och täppt näsa

Han har jobbat vid ambulansen ända sedan 1985. Mögel och elände har präglat de senaste åren.

Först visade det sig att ambulansens lokaler, inte särskilt gamla, invid sjukhuset var i fruktansvärt hälsofarligt skick. Taket brast. Klasar med mögel vällde fram. Byggnaden dömdes ut helt och revs.

Man försökte ett tag hyra in sovplatser på brandstationen. Nu är ambulansen förlagd till före detta passagerarutrymmena i gamla flygplatsen i Karlstad. Men där upptäcktes snart nya stora mögelproblem.

- Jag började må jättedåligt med täppt näsa, hosta, rinnande ögon och alla andra sjuka hus-symptom, säger Sören. Vi krävde att något gjordes. Då fixade man hit den här sovbaracken med sex kabysser.

"Inte ens för djur"

Men av 5-6 sjuka ambulansmän är det flera som vägrar vara i den deppigt avskalade och nästan celliknande miljön. De väljer hellre möglet.

- Förra stället var så uselt att inte ens djur fick vara där, säger Sören Johansson. Det här är inte mycket bättre. Mest förbannad blir man av att ingen verkar bry sig. Vi längtar efter den nya station som politikerna utlovat. Men det verkar vara möglet som vinner.

Lennart Arnstad