De blir sjuka av sitt sjukhus

”Jag hostar så jag håller på att kräkas”

NYHETER

KARLSTAD

Sjuksköterskan Ragna Spangen tvingas ofta lämna sina patienter. Hon går undan - och hostar tills hon nästan kräks.

- Så fort jag kommer till jobbet blir jag jättehes. Läkaren gav mig remiss till en talpedagog...

Foto: Micke Sörensen
ANDNINGSPAUS FRÅN MÖGLET Ragna Spangen måste med täta mellanrum gå ut från fukten och möglet på Karlstads sjuka sjukhus - för att kunna andas och hosta för att orka fortsätta att ta hand om sina patienter på uppvakningsavdelningen. Hon tycker att det enda raka är att riva och bygga nytt och friskt.

Ragna Spangen, 61, är ett av många offer för Karlstads sjuka sjukhus.

Hon har arbetat på sjukhuset i 13 år. Vägrar ge upp trots att hon ständigt blir så dålig bland patienterna på uppvakningsavdelningen, belägen i en av de drabbade huskropparna.

Även som tillfällig besökare känner man att luften är tung och torr när vi pratar med den svårt röstkraxiga Ragna.

- Redan för fem år sedan började jag må illa, precis som så många andra. Vi klagade, men inget hände. Det är det värsta. Inga chefer kommer och frågar hur vi har det. Jag har direkt känt mig bättre när jag är hemma eller ute, men numera är det som om kroppen tagit för mycket stryk. Näsan är täppt, ögonen svider, jag har astmatiska besvär som följer med.

- Flera av mina arbetskamrater har blivit omplacerade, men jag vill vara kvar. Det är ju egentligen inte mej det är fel på, utan arbetsplatsen. Nu går jag halvtid, men ibland kan jag inte vara igång mer än fem minuter innan hostattacken kommer och jag måste in på personalrummet eller ut i friska luften och bara hosta, hosta, hosta. Ragna är kritisk till hur landstinget sköter det sjuka centralsjukhuset.

- Man försöker lappa med plåster när alltihop egentligen borde rivas och ersättas med friska byggen. Den lilla människan får ta stöten och riskera sin hälsa. Som vanligt.

Chatta

Tidigare artiklar

Aftonbladet avslöjade i går att över hälften av Sveriges kommuner lider av fuskbyggen och fukt- och mögelskadade hus - som gör dem som bor och arbetar i dem sjuka. I dag besöker vi Karlstads centralsjukhus, så svårt angripet av fukt och mögel att Arbetsmiljöverket kräver en halv miljon i böter om inget görs.

Lennart Arnstad