Mögel tvingade bort 500 elever

Kommunen vägrar betala räkningen för mögelhunden

Foto: Kai Rehn
utrivet och skövlat Elever i tredje och fjärde klass får gå trist husesyn med Aftonbladet i den svårt fukt- och mögeldrabbade Prästängsskolan. Väggarna har rivits upp, de mögelskadade syllarna i golvkonstruktionen blottats. Man måste kapa av väggarna 60 cm över golvet och byta syllarna och rensa luftspalten bakom reglarna. Ett jättejobb i vartenda skadat klassrum.
NYHETER

ALVESTA

Eleverna tycker inte att Prästängsskolan är särskilt kul just nu. Klassrummen är utslagna av fukt och mögel.

Och mögelhundens matte stämmer kommunens fastighetsbolag, som inte vill betala räkningen på 2,5 miljoner.

Foto: Peter Knopp
Pålitliga mögelhundar? Labradorerna Sixten och Sigvard är utbildade mögelhundar, här med matte Pamela Nodby vid Stures Mögelhundssök. Nu har hon stämt Allbohus, som inte vill betala hennes räkning på 2,5 miljoner.

Prästängsskolan i Alvesta, mitt i Småland, är bara en av otaliga svenska skolor, dagis och fritis som måste renoveras för fukt- och mögelskador och åtgärdas för usel ventilation.

- Hos oss blev det jätteproportioner sedan mögelhunden dragits in och känslorna börjat svalla, säger rektor Christer Juhlin.

- Vi har gjort ett mycket bra jobb med en total kartläggning av felen, flera veckors arbete för fem personer plus hund, säger Pamela Nodby chef för Stures Mögelhundsök. Vi förföljs av mögelmaffian som inte vill erkänna att vi är erfarna och seriösa. Det är den tuffa verkligheten i saneringsbranschen. Men vi ger oss inte.

- Vi ifrågasätter Stures arbetsmetoder och tappade styrförmågan, säger Nils-Göran Pettersson på kommunala Allbohus, som kopplade in professor Ingemar Samuelsson vid Sveriges Provnings- och forskningsinstitut. Hans undersökning kostade "bara" 150 000 kronor.

"Ifrågasätter metoderna"

Mögelhunden hamnar alltså i tingsrätten. Ärendet ska upp i maj.

De flesta av skolans 500 elever har evakuerats till provisoriska lokaler - i ett sjukhem.

Första delarna av skolan byggdes på 60-talet, har tillbyggts på 80-talet och senast år 2000. Även i den nyaste delen åtgärdas skador. Men de sägs bero på att någon kissat så vilt så att urin gått in i toagolv och väggar.

I övriga delar byts nu syllar som varit nedgjutna i fuktsugande golvkonstruktioner. Otäta tak, fuktskadad källare och annat medverkade också till att personal och elever blev sjuka i skolan.

"Varning för hundar"

- Vi vill varna för mögelhundar, säger Nils-Göran Pettersson. Här var det facket och personalen som drev på. En hund som nosar runt och markerar överallt har en enorm psykologisk effekt.

Saneringen kostar 2,5 miljoner. Alltså lika mycket som mögelhundsräkningen. Att åtgärda ventilationen går på 4 miljoner.

Mögelsaneringen medför faktiskt även att en ny sporthall för 9,5 miljoner byggs vid skolan.

Inget ont som inte har något gott med sig, kanske man kan säga.

Hundratals dagis och skolor är stämplade som sjuka hus, vilket Aftonbladets stora undersökning visat. I vår artikelserie berättar vi i dag den trista men typiska historien om en av dessa skolor. Där man dessutom bråkar om undersökningsmetoder och kostnader - ända upp i domstolen. Men mest illa mår personal och elever. De drabbade.

Lennart Arnstad