Skynda - det är läge att villafynda

Köp drömhuset - och få pengar över

1 av 12 | Foto: KAI REHN
VÄTTERNVY FÖR 6 000 På Bergsgatan i Huskvarna - med hänförande utsikt över Vättern - visar mäklaren Jan Windolf, Svensk Fastighetsförmedling, den här villan för Emelie Åkesdotter Svensson. Pris 1 295 000 kronor för 5 rum och kök på 142 kvm och tomt på 469 kvm. Kalkylen ger boendekostnad på 6 000 kr/mån, efter skattereduktion, om man lägger tio procent (130 000 kr) kontant och lånar resten i två bolån med tillsammans 4,45 procents ränta. Inklusive amortering på 2 500 kr/mån blir det 6 335 kr.
NYHETER

Kolla vårens villa-Sverige. Fyndläge i stora delar av landet.

Trots sjunkande priser senaste tiden är husköpet ännu en säker investering på sikt.

Den kloke kan få drömvillan - och pengar över.

Värderingsdata i Kungsbacka har, speciellt för Aftonbladet, tagit fram den färgglada karta som i ett nafs ger sanningen om villa-Sverige.

Den visar tydligt att antalet kommuner med verkligt höga priser begränsas till storstadsregionerna. Medan du i resten av landet - ofta i natursköna kanonlägen - kan köpa din villadröm till lågpris. Med den inbyggda livskvalitet som lockar allt fler.

Och som får landsortskommunerna att med framgång lägga ut feta lockbeten för att dra fler familjer till sig.

Vårens viktigaste tendenser:

Våra tabeller visar att prisökningens tio i topp består mest av uppstickare som lever på nya folkvandringen, sköna gröna vågen: Tjörn på Bohuskusten har exempelvis ökat hela 23 procent senaste året.

Även i pendelkommuner till Stockholm är det full fart. Som Gnesta och Nynäshamn, upp 17-18 procent.

Stor-Stockholms villapriser har sjunkit två procent senaste kvartalet medan Stor-Göteborg och Stor-Malmö ökat lika mycket. På årsbasis toppar Göteborgsregionen med hela 14 procents uppgång.

Snitt: 1,2 miljoner

Den säkra villainvesteringen speglas bäst på årsbasis. "Medelvillan" - alltså hela rikets snittkåk - har stigit 8 procent och är just nu värd runt 1,2 miljoner.

Intressant trend: Sveriges dyraste villakommun, Danderyd norr om Stockholm, har nu snittpris på 4,2 miljoner, men har sjunkit en procent även på årsbasis. Enda sänkningen i hela länet!

Landets allra billigaste hus finns i Åsele, Västerbotten. Där kostar medelvillan bara 241 000 kronor. Du får alltså 17 villor i Åsele mot en enda i Danderyd.

Pruta mer

Bästa tipset i vår är alltså att gå på många visningar och kanske rentav försöka pruta på de dyraste husen. Men titta också på villor en bit från storstäderna. Du behöver inte ens ge dig av särskilt långt. Den som säljer i storstadsregioner kan få någon miljon över till andra härligheter. Plus en ny villa!

Räkna ut hur mycket din villa är värd