Bo som i Musse Piggs husvagn

En knapptryckning förvandlar sovrum till kök

1 av 4 | Foto: Thomas Johansson
Målgruppen för de smarta lägenheterna är unga par utan barn.
NYHETER

Nu kan du få bo precis lika festligt som i Musse Piggs fiffiga husvagn, julaftonens klassiska tv-höjdare.

Optibo trollar fram olika knappstyrda rum på samma lilla yta, 25 kvadrat.

Sängen sänks i golvet, fåtöljer fälls från väggen.

Optibo är en helt seriös satsning av Göteborg Energi, White arkitekter, bostadsbolaget Poseidon, storbyggaren NCC med flera.

– Vi började snacka om att spara dyra ytor genom att göra som i Musse Piggs husvagn och det funkar, säger arkitekt Jan Larsson, White. Vitsen är att lilla lyan klarar flera funktioner.

Lägenheten kan med knapptryckningar förvandlas till kök med matsal, till vardagsrum där möblerna stiger ur golvet, till sov- eller arbetsrum...

Vill man ha stjärnhimmel till tak grejas det också. Glastaket förändras så som man önskar, även röststyrt. Datorer och bildskärmar är med i rumsspelet.

– Vi spar dyra ytor och vår lilla flexibla bostad blir 600 000 kronor billigare att bygga än en konventionell trea på 65 kvadrat, säger Jan Larsson.

Målgruppen för visningslyan är ett par i 25-årsåldern, utan barn. De lagar mycket mat, gillar gäster, reser mycket och vill bo centralt.

Man ska kunna bygga en hel fastighet med optibo-lägenheter. Hotell och studentlyor är lämpliga för nyheten.

Bostäder skräddarsys för olika människor. Via pekskärm i hallen ställer man in säng, bord och stolar i önskad höjd och väljer både ljus och ljud. Rummet kan ändra färg, förstås. Rött romantiskt eller effektivt blått – var god tryck.

Utrymmen under golvet döljer det som ska bort eller fram. Hydralik, fiberoptik och pneumatik sätts in vid behov. Även ventilation, kyla och värme styrs finurligt via en tak-central.

Städningen? Lätt som en plätt! Alla möbler fälls undan, robotdammsugaren skrider till verket.

Det enda som fattas är väl den där kossan som Jan Långben lockar fram med en hötapp lagom till frukost och som Musse mjölkar genom fönstret...

Lennart Arnstad

ARTIKELN HANDLAR OM