De unga flyr Stockholm

Bostadsbrist knäcker dem som vill ha ett ordnat liv

NYHETER

De unga ratar Stockholm.

Färre flyttar in och allt fler av dem som redan bor i stan överväger att flytta.

Orsaken är höga hyror och bostadsbrist.

Foto: LOTTE FERNVALL
Tvingas bo i flickrummet Åsa Hansson flyttade hem till Stockholm med pojkvännen Johan Palmqvist. Nu funderar de på att lämna stan då det är omöjligt att få tag i en egen lägenhet. Nu bor de hemma hos Åsas föräldrar.

Åsa Hansson, 27, och hennes pojkvän Johan Palmqvist, 30, längtade hem till sin uppväxtstad. Efter fyra år i Östersund ville de tillbaka till storstadspulsen.

Bor hos föräldrarna

- När vi flyttade till Stockholm ville vi bo på riktigt. I stället bytte vi fast jobb och en fin och billig lägenhet mot vikariat och bostadslöshet, säger Åsa Hansson.

I dag är de inneboende hos Åsas föräldrar. Det gamla flickrummet rymmer hela deras bohag - tvättmaskin, böcker, möbler - kartongerna står staplade längs väggarna. Så har de bott sedan i januari, men drömmen om en egen lägenhet är ständigt närvarande.

- Det är ett heltidsjobb att söka efter bostad. Vi har bestämt oss för att köpa en bostadsrätt, men det är dyrt, många lägenheter lägger vi inte ens bud på för vi vet att de blir för dyra, säger Åsa Hansson.

Väljer andra orter

Utsålda hyresrätter, höga hyror och för få lägenheter. Unga i åldersgruppen 20-27 börjar nu välja bort Stockholm. Det visar hyresgästföreningens kartläggning av ungas boendesituation. Svaren från 1 019 unga i Stockholmsregionen ligger till grund för utredningen som presenteras i sin helhet i dag.

- Det är anmärkningsvärt att det bara är H

yrsgästföreningen som gör den här typen av utredningar. Det här problemet måste verkligen beslysas, säger Birgitta Litsegård, bostadspolitisk omvärldsbevakare och utredare.

För Åsa och Johan kvarstår faktum. Att hitta en lägenhet kommer att ta betydligt längre tid och kraft än de hade kunnat ana.

- Det känns tröstlöst, men det måste ju ordna sig någon gång.

Anna Bengtsson