Båda kostar 5 000 kr i månaden

Östermalm har stans dyraste garageplatser

1 av 2 | Foto: HANNA TELEMAN
TREA PÅ ÖSTERMALM Gabriella Stigen betalar 5 100 kronor för sin trea på Runebergsgatan på Östermalm. Lägenheten är en hyresrätt.
NYHETER

Östermalm är stans exklusivaste stadsdel - där kan du få betala mer för att parkera bilen än att bo.

En garageplats kring Stureplan går på drygt

5 000 kronor i månaden.

Det är dyrt och krångligt att parkera i innerstan. Liten yta, mycket folk och få möjligheter att bygga nya garage och parkeringsplatser. Då blir resultatet höga avgifter.

5 250 kr - eller 780

I Parkgaraget på Birger Jarlsgatan kostar en reserverad plats 5 250 kronor i månaden. En liknande plats i p-huset på Magnus Ladulåsgatan, Södermalm, kostar 780 kronor.

- Mycket handlar om vilket läge det är. Runt Stureplan finns stadens finansiella centrum och många av våra kunder där är advokatbyråer, konsultfirmor, säger Mats Kullman, vd på Carpark, ägare av stans dyraste parkeringsruta.

Stockholms stads parkering förfogar över 20 000 parkeringsplatser i innerstan. Deras mål är att inte vara prisledande på marknaden, trots det kostar en ruta kring Stureplan drygt 3 000 i månaden.

- Vi måste få ekonomi i våra garage. Marken i city är dyrare och efterfrågan större. Därför är priserna också högre, säger Björn Schwartz, driftschef på Stockholms stad parkering.

De gjorde förra året en vinst på 50 miljoner kronor, pengar som går till det kommunala bolaget Stockholms stadshus AB.

- Det finns inga öronmärkta pengar av vår vinst som kommer bilisterna till del, men en del i vårt uppdrag är att försörja staden med parkeringsplatser. Vi är en av de få aktörer som investerar i nya parkeringshus, säger Björn Schwartz.

Billigast på Söder

Månadskostnaden för en förhyrd plats varierar stort mellan de olika stadsdelarna. Östermalm är i särklass dyrast, därefter följer Norrmalm, Vasastan och Kungsholmen. Billiga platser hittar man på Södermalm.

- Vår bransch följer fastighetsmarknadens. Det är billigare att bo och hyra kontorslokaler på Södermalm, då blir det också billigare att parkera. Det handlar om utbud och efterfrågan, säger Mats Kullman på Carpark.

Ekrem Dölen, 51, tidigare försäljningschef, Täby:

- 1 500-2 000 kronor. Tidigare jobbade jag i stan och då betalade jag 1 500, men det höjdes till 3 000. Det blev för mycket.

Fredrik Östlund Behele, 20, underskötare och studerande, Tyresö:

- Upp till 1 000 spänn, sedan får det vara nog. Själv har jag min bil ute på Tyresö och där står den gratis.

Lena Sjöblom, 38, sjukpensionär, Uppsala:

- Kostar det 20 kronor i timmen är det okej, det är ungefär vad det kostar att ta bussen eller tunnelbanan in till stan.

Nils Blomgren, 68, pensionär, Tyresö:

- Jag tycker inte att man ska ta bilen in till stan över huvudtaget. Bygg bättre parkeringar ute i närförorterna så att folk kan ta tunnelbanan in.

Anna Winblad, 40, kontorist, Björkhagen:

- Ska man vara ett par timmar i stan och uträtta ärenden tycker jag att 30 kronor är en rimlig kostnad.

Här är det dyrast att parkera

Parkera för några hundra kr

Här byggs det

Anna Bengtsson

ARTIKELN HANDLAR OM