Bo miljövänligt - det lönar sig

1 av 2 | Foto: Joey Abraytyte
Familjen Jessica Blockström och Caj Hember med sonen Teddie har redan treglasfönster men måste snart skaffa ny värmepanna. Kanske väljer de miljövänligt. "Men vi är tveksamma till en pelletspanna eftersom det kräver så stort förvaringsutrymme", säger Jessica.
NYHETER

Det kan löna sig att bo miljövänligt.

Husägare som satsar på tätare fönster och biobränsle i pannan får rabatt på skatten.

Men räkna med tuff kontroll från skattemyndigheten.

Hade du tänkt byta till treglasfönster eller börja elda med pellets? Vänta till nästa år och få en rejäl skatterabatt.

Finansdepartementets förslag om en skattereduktion för miljöåtgärder på småhus ingår i det 121-punktsprogram som ligger till grund för regeringens samarbete med vänsterpartiet och miljöpartiet.

Välkommet förslag

På Villaägarnas riksförbund välkomnar man förslaget.

- Vi är positiva till att miljöförbättrande åtgärder premieras. Men det viktiga är att det inte påverkar taxeringsvärdet så att fastighetsskatten höjs, säger vice förbundsdirektör Elisabeth Österman.

Enligt förslaget får husägare som sätter in en biobränslepanna eller treglasfönster en skatterabatt på 30 procent på kostnader över 10 000 kronor, dock högst 15 000 kronor för pannan och 10 000 kronor för fönstren.

Jessica Blockström och Caj Hember köpte sin villa i Segeltorp förra året. Oljepannan i källaren är från 1964 och måste snart bytas ut.

- Jag är tveksam till att sätta in en ny oljepanna, både av miljöhänsyn och för att oljepriset varierar så mycket, säger Jessica Blockström.

De har redan treglasfönster som knappt släpper ut någon värme alls.

- Det blir ingen spillvärme och det är den stora fördelen. Man slipper elda för kråkorna, säger Caj Hember.

Ska kontrolleras

Det blir skattemyndighetens uppgift att kontrollera att husägarna verkligen vidtagit de skattereducerande åtgärderna. Sannolikt genom att deklaranten bifogar fakturor och andra underlag som stöder investeringen.

Enligt förslaget måste husägarna göra miljöinvesteringen mellan 1 januari 2004 och 31 december 2006 för att ha rätt till skatterabatten.

Så här mycket kostar det för normalvillan

Elisabeth Lindham