Taxeringsvärdet blev en chock

I ett slag hade värdet på huset mer än fördubblats

NYHETER

Skattemyndigheten har extra personal beredd vid telefonerna.

Och det kan behövas. När taxeringsbeskedet skickas ut till landets husägare handlar det för många om rejäla och oväntade skattesmällar.

Foto: TOMMY MARDELL
CHOCKBESKED Familjen Arctaedius som redan har en hårt pressad ekonomi måste nu betala tiotusentals kronor mer i skatt. Hur det ska gå till vet dom ännu inte.

När taxeringsbeskedet damp ner hos Reima och Teresia fick de en chock. Över 3 miljoner kronor var deras hus värt, enligt skattemyndigheten. I ett slag hade värdet på huset mer än fördubblats. Tiotusentals kronor mer i skatt för en redan hårt pressad ekonomi.

- Det är hundra procent, helt sjukt, säger Reima Arctaedius. Jag skrev ett brev till Bosse Ringholm igår. "Tack för den här sommarpresenten", skrev jag.

Familjens hem är en lite oborstad idyll ett par mil norr om Stockholm. Med en gräsbeväxt jordbrygga som slutar i en träplattform.

Där kommer Evelina, 12, och Oskar, 11, att tillbringa största delen av sommaren.

Men huset är byggt 1928 och lite skamfilat. Det finns inget kommunalt avlopp och fyra personer och hunden Leo ska samsas på drygt 90 kvadratmeter.

Trodde det var fel

Inget lyxliv direkt, trots att Reima och Teresia plötsligt blivit miljonärer. På papperet i alla fall.

- Först tänkte vi att det måste vara nåt fel, säger Teresia.

Reima är vikarie på ett tryckeri och Teresia jobbar hemifrån som läkarsekreterare. De måste snåla för att få vardagen att gå ihop i vanliga fall.

Nu ska de plötsligt betala tiotusentals kronor extra i förmögenhetsskatt.

- Det är tur att vi är ekonomiska och husliga av oss. Vi åker in till stan högst en gång om året, säger Reima.

Kan tvingas sälja

Familjen Arctaedius vet ännu inte riktigt hur de ska klara det ekonomiska.

- Det skulle kännas för jäkligt att sälja på grund av fastighetsskatten, säger Teresia. Vi är rotade här. Det är inte humant som de gör nu.

Fakta taxeringsvärdet

Så här drabbas du, hela listan

Fredrik Sperling