Rika kan slippa fastighetsskatt

Lucka i lagen gör att de betalar en bråkdel

NYHETER

Tusentals rika svenskar, danskar och norrmän behöver bara betala en bråkdel av fastighetsskatten i Sverige.

En lucka i lagen gör att de klassas som låginkomsttagare.

- Jag förstår att det kan sticka i ögonen på folk, säger skattedirektör Tommy Carlsson.

Foto: ARNE BERGQVIST
ORÄTTVIST Kostnadsskyddet, som infördes för att bland annat äldre med låg pension skulle kunna bo kvar, gör att den som är skriven i Sverige men arbetar utomlands klassas som låginkomsttagare. Då blir fastighetsskatten endast 2 800 kronor per år.

Taxeringsvärdena har skjutit i höjden de senaste åren och fastighetsskatten har blivit en allt större börda för många villaägare.

För att bland annat äldre med låg pension ska kunna bo kvar i attraktiva områden infördes ett kostnadsskydd för fastighetsskatten i januari 2002.

Men enligt SVT:s Aktuellt finns det en lucka i lagen.

Låginkomsttagare

Kostnadsskyddet beräknas efter den inkomst man har i Sverige. Det innebär att den som är skriven här men arbetar utomlands automatiskt klassas som låginkomsttagare.

Bland annat kommer välavlönade danskar och norrmän som valt att bosätta sig på den svenska sidan av gränsen, men arbetar i hemlandet, undan med 2 800 kronor i fastighetsskatt - även om deras villa har ett taxeringsvärde på flera miljoner kronor.

30 000 kan sparas

Som mest kan de spara nära 30 000 kronor om året i fastighetsskatt.

- Vi ville hitta ett väldigt enkelt maskinellt system som var lika för alla. Då får man kanske leva med en och annan liten brist, säger skattedirektör Tommy Carlsson, chef för Riksskatteverkets årsbeskattningsenhet, till Aftonbladet.

Då Riksskatteverket, RSV, och finansdepartementet utredde frågan diskuterades om det skulle krävas en ansökan för att ta del av kostnadsskyddet. Men man enades om att administrationen skulle bli för dyr, och därför valdes ett automatiskt system.

Runt 100 000 personer i Sverige omfattas av den så kallade begränsningsregeln i fastighetsskatten. RSV uppskattar att 2 000 av dessa är höginkomsttagare som gynnas av luckan i lagen.

Kan vara fler

Men det kan vara mångdubbelt fler.

- Många svenskar skickas utomlands för att jobba en tid. Då beskattas inget i Sverige, och de personerna får samma favör, säger Tommy Carlsson.

Så fungerar begränsningsregeln

Gunnar Svensson