Bostadsrätter på väg upp igen

Mäklarna: Pristrenden har vänt i sommar

NYHETER

Priserna på bostadsrätter i Stockholms innerstad börjar stiga igen.

- Våra mäklare upplever en mycket mer positiv marknad, säger Annika Ljung på Svensk Fastighetsförmedling.

Uppgången är inte stor, men den senaste statistiken från de stora mäklarfirmorna visar tydligt på ett trendbrott.

Efter en längre tid av stillastående eller till och med sjunkande bostadsrättspriser i Stockholms innerstad är nu priserna på väg upp.

Enligt Svensk Fastighetsförmedling har bostadsrättspriserna i Stockholms innerstad sjunkit med 5 procent det senaste året. Men under sommaren har nedgången bytts mot uppgång. Då steg priserna med 4 procent.

"Marknaden har stått stilla"

Annika Ljung, informationschef på Svensk Fastighetsförmedling, är dock försiktig i sina prognoser.

- Bostadsmarknaden i centrala Stockholm har en längre tid stått stilla. Det var en liten uppgång under den senaste tremånadersperioden. Det kan tyda på att det vänt, men det är för tidigt att säga om det håller i sig, säger hon.

På de flesta håll i övriga landet har priserna på bostadsmarknaden stigit, enligt Annika Ljung. Det är i stort sett bara i Stockholms innerstad som det varit en prisnedgång.

Fler sprekulanter

Men nu är mäklarna i innerstan optimistiska. Det kommer fler spekulanter vid visningar och budgivningarna börjar ta fart.

- Deras känsla är att uppgången kommer att fortsätta, även om de inte tror att det blir några dramatiska förändringar, säger Annika Ljung.

Enligt Svenska Dagbladet kan prisuppgången i innerstan tyda på en uppgång för hela bostadsmarknaden i Stockholmsregionen under hösten.

Den så kallade köpkraften ökar bland stockholmarna, vilket beror på låga räntor i kombination ökade hushållsinkomster.

Gunnar Svensson