”De är Sveriges sämsta värdar”

Tomas Törndal: Toalettens avlopp var trasigt i tre månader

”LUKTADE FRUKTANSVÄRT” När grannen spolade steg avloppsvattnet upp ur golvbrunnen. Det luktade fruktansvärt. Jag var tvungen att äta ute på balkongen", säger Tomas Törndal.
NYHETER

Tomas Törndal spolade i toaletten - då steg avloppsvattnet upp genom golvbrunnen och rann ut på golvet.

Samma sak hände när någon av grannarna spolade.

”Det var när någon sparkade sönder poppskåpet i källaren och all ström försvann. Då fick jag inte bo kvar för kommunen”, säger Tomas Törndal.

Varje dag fick han själv svabba upp vattnet för att det inte skulle svämma över tröskeln och rinna ut i resten av lägenheten.

- Avloppet var trasigt i tre månader utan åtgärd. Det luktade fruktansvärt. Jag var tvungen att äta ute på balkongen, säger Tomas Törndal.

Han bodde på Arabievägen i Västervik när avloppet slutade fungera. I höstas upptäckte han att även elen stängts av sedan värden slutat betala räkningarna.

Ingen värme

Värmen försvann, temperaturen sjönk till 13 grader och varmvattnet tog slut, skriver Vår bostad.

Det enda som fungerade i Tomas Törndals lägenhet var hushållselen. Till slut dömde kommunens miljöförvaltning ut huset som bostad.

- Det var när någon sparkade sönder proppskåpet i källaren och all ström försvann. Då fick jag inte bo kvar för kommunen, säger Tomas Törndal.

"Det värsta jag sett"

Hyresgästföreningen kopplades in på fallet. Ombudsman Lars Hilding säger till Aftonbladet att vanskötseln är det värsta han sett.

- Hyresvärden har haft goda intentioner från början men inte klarat av de problem som uppstått, säger han.

Huset ägs av Sylvia Johansson. Hon är en av de fastighetsägare som tidningen Vår bostad och Hyresgästföreningen utsett till Årets sämsta värdar.

Enligt henne har situationen blivit ohållbar på grund av att missbrukare tagit över husen och använt dem för langning och annan kriminell verksamhet.

"Husen vandaliserade"

- Hyresgäster och deras besökare har vandaliserat husen gång på gång. Många har struntat i att betala sin hyra och jag har högar av fordringar som jag aldrig kommer att kunna driva in.

- Du anar inte hur många gånger jag blivit slagen och hotad i mina egna hus, säger hon.

- Jag har bett både socialtjänsten och polisen om hjälp men ingen har kunnat göra något. Nu måste jag sälja husen och kommer att förlora miljoner. Jag är totalt utblottad, säger Sylvia Johansson.

Elva fastighetsägare som pekas ut av Vår bostad

Sylvia Johansson.
Hvitfeldtsgatan 22-26, Halmstad.
Järnvägsgatan 31, Klippan.
Kornettsgatan 14, Malmö.
Kornettsgatan 14, Malmö.
Strindbergsgatana 56.
Slaggvägen 1A-9D.
Fagerdalsvägen 3, Silverdalen.

En av dem har låtit husen förfalla så mycket att kommunen förbjudit folk att bo där. En annan övergav sitt hus och försvann när pengarna tog slut. Här är Sveriges sämsta hyresvärdar enligt tidningen Vår bostad.

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM