Hyreschock i Stockholm

Var tredje får högre bostads- kostnader

NYHETER

Tomthyrorna i Stockholm höjs nästa år.

Störst blir chocken för villaägare och boende i bostadsrätter.

- Hade vi känt till det här hade vi varit mer tveksamma till att köpa lägenheten, säger Maria Luthelius.

Foto: Joey Abraitite
TVEKADE TILL KÖPET Joachim Pettersson och hustrun Maria Luhtelius, med 2-åriga dottern Medina, tvekade innan de slog till och köpte en bostadsrätt när de växte ur sin tvåa. "Hade avgiften varit 4 000 kronor i stället för 3 500 hade vi kanske inte köpt lägenheten", säger Maria. Nu höjs tomthyran med 430 kronor per månad.

Hon och maken Joachim Pettersson är två av tusentals stockholmare som kommer få avsevärt högre månadskostnader när höjningen av tomträttsavgälderna nu beslutats.

Tomträttsavgäld är den hyra som fastighetsägare betalar om deras hus står på mark som tillhör kommunen. Detta gäller såväl villor som radhus och höghus.

"Ingen ville byta"

Tomthyrorna har länge legat still, trots att marken ökat i värde. Nu har den politiska majoriteten s, v och mp enats om hur mycket hyrorna ska höjas. Beslutet togs i stadsbyggnadsnämnden i går.

För Maria Luthelius och Joachim Pettersson kommer det att innebära en ökad månadskostnad med cirka 430 kronor i månaden. På ett år blir det 5 160 kronor.

Det är mycket pengar för den lilla familjen som flyttade till sin trea på Johannesgatan på Norrmalm när deras hyrestvåa blivit för liten.

- Helst ville vi byta till en annan hyresrätt. Men eftersom vi bara hade kokvrå var ingen intresserad, säger Joachim Pettersson.

Familjen, som ville bo kvar i Stockholm, blev tvungen att fundera på bostadsrätt. Långa överläggningar med banken och noggranna analyser av den egna ekonomin ledde småningom till mod att slå till.

- Hade månadsavgiften varit 4 000 kronor i stället för 3 500 hade vi kanske inte köpt lägenheten, säger Maria Luthelius.

Men nu kommer höjningen av tomträttsavgälden. I Marias och Joachims bostadsrättsförening har man dessutom beslutat om en höjning redan i dag, för att möta ökade utgifter för sophämtning, el och förvaltning. Nu blir det sannolikt dubbla höjningar.

Stora skillnader

Det som kanske irriterar dem mest är den stora skillnaden mellan hur hyreslägenheter och bostadsrätter behandlas av politikerna. För att få in mer pengar till kommunen höjs tomthyran för en bostadsrätt med 33 procent mer än för en hyreslägenhet.

- Politikerna verkar tro att alla som bor i bostadsrätt i Stockholm är rika yuppies. Men så är det inte, vi är vanliga människor som bara vill ha någonstans att bo, säger Maria Luthelius.

Olle Castelius