Fruängen får nya bostäder

NYHETER

Stockholm får ett helt nytt bostadsområde med 800 lägenheter.

Två ishockeyrinkar och en fotbollsplan med konstgräs ingår i projektet.

Beslutet fattas i dag.

Sådana här hus ska byggas i Fruängen.Illustration: ARKITEKTER ENGSTRAND OCH SPEEK AB

I dag väntas Stadsbyggnads-nämnden fatta beslut om den nya stadsdelen i Fruängen i södra Stockholm.

Området ska få 800 lägenheter. Bygget planeras komma i gång om ett år, inflyttning under 2007.

Trädgårdsstad

Enligt den startpromemoria som politikerna godkänner i dag ska Peab, Riksbyggen och Wihlborgs bygga en "låg trädgårdsstad". I projektet ingår en lågprisbutik (Lidl) samt upprustning av Mälarhöjdens idrottsplats.

Wallenstamhallen ska då ersättas med en ny hall med två rinkar, flera omklädningsrum och ett gym (om man kommer till en uppgörelse med Djurgårdens IF).

De två befintliga fotbollsplanerna (gräs och grus) ska ersättas med en konstgräsplan. Dessutom ingår möjligheten att bygga en helt ny hall för bland annat tennis.

Det nya området kommer att ligga nära motorvägen. För att utestänga buller planeras fyra- eller femvåningshus som en ljudbarriär. Inne i själva området blir det tvåvåningshus med radhuskänsla. I den västra delen, som sluttar, vill Stadsbyggnadsnämnden bygga ett antal punkthus.

Snabbspårväg

Avståndet till Fruängens centrum (med t-bana) blir 500-900 meter. Genom området kommer det att gå bussar till Skärholmen, Bredäng, Skarpnäck och Kärrtorp. En snabbspårväg från Älvsjö till Skärholmen och Flemingsberg håller på att utredas.

Olle Castelius