Miste drömlyan - skyldig 1 miljon

Annikas lägenhet var redan pantsatt - i en annan bank

NYHETER

När Annika Widestedt hittade sin drömlägenhet slog hon till.

Men lägenheten var belånad och Annika förlorade både bostad och pengar.

Nu har Högsta domstolen beslutat att hon får skylla sig själv. Därmed kan detta drabba alla.

Foto: MATTIAS CARLSSON
"FÅR SKYLLA SIG SJÄLV" Högsta domstolen har slagit fast att det var Annika själv som skulle kontrollera om lägenheten hon köpte redan var belånad. Efter tre år la den första banken beslag på lägenheten. I den andra banken har hon kvar sin egen skuld - men ingen lägenhet.

Annikas lägenhet var redan pantsatt - i en annan bank

Annika Widestedt köpte en etta för några år sedan. För att ha råd lånade hon 410 000 kronor av SEB.

Tog lägenheten

Men när hon bott i lägenheten i tre år visade det sig att den redan var belånad i en annan bank. Banken hade "första panträtt" och la beslag på lägenheten.

Annika Widestedt hade därmed ingen lägenhet men var fortfarande skyldig SEB 410 000 kronor.

- Jag försökte få tillbaka mina pengar från den som sålde lägenheten. Men den personen hade gått i personlig konkurs, säger hon.

Stämde föreningen

Enligt Annika Widestedt och hennes advokat hade bostadsrättsföreningen uppgivit att det inte fanns några lån på lägenheten. Detta intygas också av mäklaren.

Hon stämde föreningen och vann i tingsrätten. Föreningen hävdade att de aldrig lämnat några sådana uppgifter och överklagade domen. Hovrätten ansåg att det inte gick att bevisa och dömde till Annika Widestedts nackdel.

Då stämde hon SEB, som inte kontrollerat om lägenheten var belånad.

Låntagarens ansvar

Till sin hjälp hade hon Jan Kleineman, professor i civilrätt. Enligt honom är banken skyldig att göra en sådan kontroll.

Trots det förlorade hon både i tingsrätten och hovrätten. Domstolarna anser att det är låntagarens ansvar att det som lämnas i pant (lägenheten) verkligen är värt något.

Med andra ord: bara för att Annika Widestedt blivit lurad av den förra ägaren slipper hon inte betala lånen till sin bank.

Hennes enda hopp stod till Högsta domstolen. Men förra veckan kom beskedet: HD tar inte upp fallet och Annika får skylla sig själv.

Skuld i dag: 1 miljon

Hennes skuld har nu ökat till en miljon kronor, hon får inte ta några andra lån och har fortfarande ingen lägenhet.

- Som enskild person gör man kanske en så här stor affär under hela sitt liv, men bankerna håller på med det dagligen. Ändå är det jag som får bära ansvaret för att de inte fullgjort sin undersökningsplikt, säger Annika Widestedt.

Kolla alltid om det finns andra panter

Olle Castelius