Rekordvillan

Strandfastighet i Kungsbacka dyrast i Sverige

Foto: BENGT KULÉN
STORSLAGEN TOMT Affärsmannen Hans Wärneryds köp av villan på Särö i Kungsbacka för 16 miljoner blev Sveriges dyraste 2003.
NYHETER

Så här ser Sveriges dyraste villa ut i år.

Affärsmannen Hans Wärneryd, 44, satte prisrekord i Västsverige när han köpte fastigheten för 16 miljoner.

Den storslagna tomten har ett eftertraktat strandläge i den fashionabla stadsdelen Särö i Kungsbacka.

I köpet ingår två sammanhängande fastigheter på 11 785 kvadratmeter. Familjen Wärneryd har även skaffat sig gott om plats inomhus.

Boytan i den exklusiva villan är på 294 kvadratmeter.

- Fastigheten är köpt som privatbostad. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Hans Wärneryd till tidningen GT.

Han beskriver emellertid husets läge som "ljuvligt".

It-doldis köpte huset

Hans Wärneryd är något av en doldis på listan över köparna till Sveriges dyraste hus 2003. Han är vd för två företag - det ena med inriktning på kapitalförvaltning, det andra säljer it-baserade logistiksystem. Han är samtidigt ordförande i ett företag som förvaltar fastigheter och importerar vin.

Finansfamiljen Kennedy gjorde ett ordentligt klipp när de sålde fastigheten. Harald och Eva Kennedy från Kungsbacka köpte den för 2,2 miljoner kronor 1988.

Prisökningen på hus i Västsverige har varit kraftig det senaste året.

"Stark utveckling"

Flera prisrekord har satts i Västsverige tidigare i år. Bland annat har en villa sålts för 12,7 miljoner i Skår och ett hus i Långedrag gick för 12 miljoner.

- Det är inte konstigt att utvecklingen gått upp i väst. Det avspeglar den starka ekonomiska utvecklingen i Göteborgsregionen under det senaste året, säger Solweig Lindell-Sohlberg, ordförande i Mäklarsamfundet.

Den näst dyraste privatvillan 2003 ligger emellertid på Värmdö, en fastighet för 15,75 miljoner kronor. Även detta hus köptes av en finansman: Robert Andrén, vd i Nordic Capital.

Flera kända namn återfinns på listan. Bland dessa märks Telia-Soneras koncernchef Anders Igel som köpte ett hus i Danderyd för 11,75 miljoner kronor. Tele2:s vd Lars-Johan Jarnheimer investerade i ett hus för 12 miljoner på Lidingö.

Pengar från Skandias skandalbonusar bidrog till ett av de riktigt dyra fastighetsklippen under året. Michael Wolf, i Skandias koncernledning, satsade 12 miljoner på en fastighet i Nacka.

De 15 dyraste villorna 2003

Jon Hedenström

ARTIKELN HANDLAR OM