Visa huset rätt - tjäna tusenlappar

Mäklarnas hemliga tips höjer värdet på din bostad

1 av 6 | Foto: URBAN ANDERSSON
Så ska det inte se ut. På visningen betyder bostadens utseende tusenlappar. Detaljerna har stor betydelse.
NYHETER

En tom bokhylla kostar pengar. En skitig kökshandduk likaså.

När du ska sälja din bostad är visningen extremt viktig. Här är mäklarnas hemliga lista på saker som drar ner priset.

- Till och med slitna tandborstar i badrummet kan kosta tusenlappar.

Det är nu full fart på bostadsmarknaden och priserna stiger i nästan hela landet. Att gå på visning har blivit ett folknöje.

Och det är just på visningen som de flesta av oss till syvende og sidst fattar beslutet: köpa eller inte köpa.

Bostadens utseende kan därför omformuleras i tusenlappar. Brittiska experter har räknat ut att en tomt belamrad med trädgårdstomtar sänker huspriset med 500 pund (ungefär 6 500 kronor).

Aftonbladet har frågat en rad mycket erfarna mäklare om hur man som säljare får mest betalt för sin bostad. Vissa har valt att vara anonyma för att inte avslöja sina hemliga trick.

Den som går i köptankar kan läsa råden för att lära sig genomskåda finterna.

Ta bort möbler inför visning

- Mycket handlar om sunt förnuft. Men det finns många små knep som inte alla tänker på, säger en mäklare.

En sådan sak är möblerna. Att bo i en lägenhet är en sak, att visa upp den inför främmande människor är en annan.

- En normalt möblerad lägenhet blir plötsligt trång när 50 personer väller in med ytterkläderna på. Möblera som inför ett cocktail-party och bär ut möbler i förrådet.

Slitna tandborstar stör

Andra knep är att rensa badrummet från personliga tillhörigheter. Spekulanterna behöver kunna föreställa sig att de bor i bostaden. Det psykologiska språnget störs av din slitna tandborste och halvtomma schampoflaska.

Många glömmer också att bädda rent i sängarna eller tömma smutskorgen på tvätt. Ett smutsigt kylskåp eller otömda sopor är bagateller som kan bli väldigt kostsamma.

- Skrämmer man bort två presumtiva köpare kanske det inte blir någon budgivning. Då kan priset sjunka med upp till 200 000 kronor.

Att renovera bostaden ökar värdet - men det är inte säkert att man får pengarna tillbaka. Vissa saker är dock rena vinstmaskinerna, åtminstone när de görs på de riktigt eftertraktade lägenheterna.

- En fungerande kakelugn är mycket attraktivt. Det kostar cirka tusen kronor metern att laga skorstensstocken, men höjer värdet med upp till 75 000 kronor, säger Erik Olsson på Erik Olsson fastighetsförmedling.

Enligt honom är balkong en annan värdehöjare.

- Att bygga balkong kostar cirka 90 000 kronor. En stor balkong i sydvästläge värderas till cirka 250 000 kronor. Samma balkong i norr ger hälften så mycket.

Mäklarnas hemliga tips

Olle Castelius