Varning - lånen blir dyrare

Experter: Botten nådd - räkna med högre räntor i höst

1 av 4 | Foto: Ulf Höjer
KLARAR EN RÄNTEHÖJNING Claes och Sara Österman i Rotebro utanför Stockholm har omkring 600 000 kronor i rörliga lån. En höjning av räntan med 1 procentenhet ökar deras månadskostnad med 350 kronor. "En räntehöjning påverkar ju oss nu när jag är mammaledig, men det är inte så att vi inte klarar av det", säger Sara Österman med Claes och barnen Svante, 3 veckor, Mårten, 3, och Kajsa 6.
NYHETER

Boräntorna har börjat klättra uppåt igen.

Har du stora lån kan det bli rejält dyrt.

Är det dags att binda nu?

Aftonbladets expertpanel ger dig råden som gör dig till vinnare i räntematchen.

De flesta av Sveriges villaägare har rörliga lån i dag. Varje räntesänkning har fyllt på hushållskassan med några hund-ralappar.

Men nu är räntebotten nådd.

- De allra flesta tror att den senaste sänkningen var den sista. Nu börjar marknaden fråga sig när höjningen kommer, säger Klas Eklund, chefsekonom på SEB.

För sju år sedan låg den rörliga räntan på 15 procent - i dag är den 2 procent. Den enorma sänkningen sedan 1997 är en viktig påminnelse om hur räntan kan skifta upp och ner.

Enligt experterna kommer Riksbankens första höjning någon gång i vinter.

Sänkta skatter i höst

- Tre faktorer talar för en höjning i slutet av året. Inflationen är på väg upp, hushållen har hög skuldsättning och vi får sannolikt skattesänkningar i höst, säger Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken.

Sara och Claes Österman i Rotebro utanför Stockholm flyttade in i sitt kedjehus för snart fem år sedan. Då hade de nästan hela lånet bundet. I takt med att lånen löpt ut har de valt att ha allt större del rörligt.

"Trenden är uppåt"

- Efter hand som vi känt att vår ekonomi blivit bättre har vi gått över till rörliga lån, säger Sara Österman.

Snart går familjens femåriga lån ut och de har ännu inte bestämt sig för om de ska binda igen.

De bundna räntorna bestäms av obligationsräntan som avgörs av hur placerarna ser på inflationen, pris-ökningarna.

- Allt tyder på att vi kommer att pendla mellan starka perioder och perioder av oro. Därför kan räntorna vara lite ryckiga, men trenden är ändå uppåt, säger Mats Wester, chefredaktör på Sparöversikt.

Bra att börja spara

Han tycker att de låga räntorna ger ett gyllene tillfälle att börja spara.

- Bankernas rörliga räntor ligger normalt på cirka 4,5 procent, inte 3,5 som i dag. Om du sparar eller amorterar mellanskillnaden är du förberedd på en räntehöjning, säger han.

Så här påverkas din ekonomi när räntorna stiger