”Rätt färgrecept saknas”

Dags prova nya färger anser Färgpanelen i chatt med läsarna

NYHETER

Det är inte färgfabrikanternas fel att färgerna får så dåligt resultat i det stora testet. Det tror i alla fall inte Färgpanelen, där de experter som ligger bakom testet ingår. Problemet är snarare att hitta en bra färgblandning, anser Färgpanelen när den chattade med aftonbladet.se:s läsare.

I chattet medverkade Folksams miljöchef Jan Snaar, Gunilla Bok, mykolog vid botaniska institutionen, Göteborgs universitet, Ulf Duus, toxikolog vid Projekt Grön Kemi och Stefan Hjort som är projektledare för hela testet, vid IVF, Industriforskning och utveckling AB i Göteborg.

   Färgpanelen säger: Jan: Det är roligt och intressant att få tillfälle att svara på era frågor. Kör i gång.

Sven säger: Vad ska man välja för färg då – i er test finns det ju inga kvar som fungerar!

Färgpanelen säger: Jan: Det finns inga felfria färger. Man får ta rapporten som en parameter i valet av färg. Naturligtvis bör man undvika de värsta, men se rapporten bara som en av pusselbitarna i ert val.

Kajsa säger: Hej på er. Intressant undersökning! Men varför valde ni att montera panelerna i 45 graders vinkel? Är det inte bättre att ha dem lodrätt – som vanliga väggar?

Färgpanelen säger: Stefan: Anledningen är att vi hade fått vänta längre på tydliga resultat. Detta är ett sätt att accelerera resultatet.

säger: Hej, Vi har köpt ett sommartorp från 1880-talet där färgen flagnade. Färgen är nu bortskrapad, men vad ska vi måla med? Känns lite hopplöst när jag läser undersökningen. Hälsningar från Eva

Färgpanelen säger: Stefan: Vår undersökning har visat att flera bra linoljefärger finns. Dessa bör passa ert hus.

Stina säger: Om man har falufärg på huset – hur ofta ska man måla om? De verkar flaga och spricka snabbt?

Färgpanelen säger: Stefan: Att det flagnar är ett normalt beteende för falu rödfärg. Ommålningsintervallet är 5–10 år på hus.

säger: Hej! Jag byggde ett hus för några år sedan och har använd träolja som jag brutit till fasaden. Det finns mögelskydd i oljan och jag behöver ALDRIG SKRAPA bara måla över vilket gör att färgen på huset mörknar något. Finns det några risker med detta tillvägagångssätt? Jag har aldrig sett detta tips från färghandeln av förståeliga skäl

Färgpanelen säger: Stefan: Risken som jag ser det som forskare är en väldigt tunn behandling, det ger ett väldigt tunt skikt, vilket gör att man måste måla om ofta. Å andra sidan är det ju smidigt att måla om med en sådan produkt.

Kajsa säger: Men - om vinkeln - det regnar ju mer på vägg som monterats 45 grader - regn som inte når en normal husvägg annars?

Färgpanelen säger: Stefan: Möglet behöver i princip bara den fukt som finns i luften för att frodas.

säger: Fråga från Timo: Jo jag undrar om ni anser att färgtillverkarna medvete gör dålig färg, eller om kunskapen är låg hos färgtillverkarna, eller om det kan vara så att svenska färgtillverkare följer lagar och kemikalieförordningar, och att de förbuds, och substitutionslistor som legat till grund för dagens färger, kan vara en orsak till resultatet i testet?

Färgpanelen säger: Ulf: Nej, jag är övertygad om att färgtillverkare är seriösa. Om det är låg kunskapsnivå? Nej, jag tror att svenskar är nästan bäst i världen på målning av trähus. Och självklart följer man lagarna som finns, men det här är ett svårt problem att lösa. Problemet är att man inte riktigt har hittat en bra blandning som fungerar. Syftet med undersökningen är att vi tillsammans med industrin vill hitta en blandning som fungerar. Orsaken till problemet är fortfarande en gåta.

Bonny säger: Är möglet på huset farligt för människor eller djur?

Färgpanelen säger: Gunilla: Nej, det är inte farligt. Inte vad man vet i dag i alla fall.

jojjo säger: Hej! Spelar det någon roll var i landet man bor? Jag bor i Västerbotten - ska jag tänka på något särskilt när jag köper husfärg?

Färgpanelen säger: Stefan: Förmodlingen är klimatbelastningen på färgerna mindre i norra Sverige, eftersom det är torrare och mindre föroreningar där uppe. Kolla upp vad du har målat med innan och om det inte är något problem – använd samma färg.

Fiffi säger: Tror ni att det går att tillverka en färg som varken spricker eller flagnar, som inte orsakar mögel eller är farlig på annat sätt – men som fortfarande är överkomlig ekonomiskt för vanliga villaägare?

Färgpanelen säger: Stefan: Tveksamt. Jag tror att svenska färgtillverkarna med sin kunskap gör det bästa möjliga under de förutsättningar som gäller.

Staffan säger: Hej Jag häller Boracol i min färg, så får jag inget mögel... Fick tipset från en målare. :-) Fungerar det?

Färgpanelen säger: Ulf: Vi tycker inte att man ska göra så. Det är starka medel som belastar miljön. Vi tror att detta går att lösa på bättre sätt, genom att man använder bättre blandningar. Dettta är en uppgift för färgtillverkarna. Var inte din egen giftblandare.

Stina säger: Kan mögel försvinna, eller är det kvar för gott om det väl satt sig?

Färgpanelen säger: Gunilla: Mögel är en levande organsm, så självklart kan den försvinna.
Stefan: Du bör försöka tvätta bort möglet så fort som möjligt. Köp ett medel som heter Mögeltvätt och skrubba.

pelle säger: Hur ska man göra för att få fram bättre färger i framtiden?

Färgpanelen säger: Ulf: Det är en svår fråga. Jag tror att man helt enkelt får prova sig fram. Industrin står inför ett utvecklingsprojekt. Man måste prova sig fram till en optimal lösning där det växer så lite som möjligt. Som det är i dag är det inte acceptabelt, men jag tror absolut att det är möjligt i framtiden.

Färgpanelen säger: Tack för alla frågor. Hoppas det har givit er något!
Hälsningar från Färgpanelen.

Läs också