Borättspriserna slår nya rekord

Dyrare än någonsin i Stockholms närförorter

NYHETER

Bostadsrätterna i Stockholm är rekorddyra igen.

I närförorter och ytterområden kostar de mer än någonsin.

Men höjda räntor kan driva ner priserna.

Borätterna i Storstockholm kostar nu lika mycket som under rekordhösten 2000. Det visar färsk statistik från Erik Olsson Fastighetsförmedling.

I innerstaden kostade varje kvadratmeter i snitt 33 400 kronor under april. Det är bara två procent lägre än i oktober för fyra år sedan.

I närförorter och ytterområden var Erik Olssons avslutpriser de högsta genom alla tider: 18 000 respektive 10 100 kronor per kvadratmeter.

Carl-Henrik Ageman, ordförande i Mäklarsamfundets Stockholmsavdelning, känner igen bilden.

Rejäl budgivning

- Vi kan konstatera att köpeskillingen börjar närma sig nivåerna från hösten 2000. Det blir rejäla budgivningar, trots att branschen enats om att inte sätta för låga utgångspriser, säger han.

Rekordpriserna beror främst på den förmånliga räntan - just nu den lägsta på ett halvt sekel.

Men den har redan börjat vända upp. Och i går höjde flera bolåneinstitut de bundna räntorna ytterligare.

Dessutom föll börserna världen över som en reaktion på att den amerikanska centralbanken flaggade för en snar räntehöjning.

- Vi ser redan att det har börjat vända. Räntehöjningarna har pressat ner priserna något den senaste månaden. Visserligen marginellt, men ändå, säger Carl-Henrik Ageman.

En del bedömare ser faror i att de som lånar till boendet i dag inte lägger in någon marginal för höjda räntor.

Folk har bra koll

Carl-Henrik Ageman håller inte med.

- Jag tror att folk har ganska bra koll på räntorna. Många som har stora delar till rörlig ränta går in och binder lånen när räntan stiger.

SEB:s privatekonom Ylva Yngvesson tror att höjda räntor kommer att påverka borättspriserna.

- Men det är många faktorer som styr, så det är inte säkert att priserna går ner. Däremot bör räntehöjningar rimligen dämpa prisökningstakten, säger hon.

Hushållens upplåning ökar just nu med 10 procent per år. Flera experter varnar nu för kraftigt höjda räntor de kommande åren.

Ylva Yngvesson tror att räntorna ökar med "ett par procentenheter" på några års sikt.

- Men hushållen klarar det. Räntorna skulle behöva fördubblas för att hushållen ska lägga lika mycket av inkomsten på räntor som de gjorde i början av nittiotalet.

Hans Österman

ARTIKELN HANDLAR OM