Lockpris skenar till chockpris

Tiotal mäklare hårdgranskas

NYHETER

Mäklare som försöker locka bostadsköpare med för låga utgångspriser ska hårdgranskas.

Ett tiotal mäklare riskerar att få yrkesförbud.

– Det är bra att de tar tag i det här, säger spekulanten Pernilla Hansson, 27.

Foto: Peter Kjellerås
Pernilla Hansson har flera gånger dragit sig ur budgivningar när priset skenat iväg.

Priserna på bostadsrätter i Stockholm är just nu mycket höga och en av orsakerna är att priserna trissas upp med hjälp av för låga utgångspriser.

Klagomålen ökar

Enligt siffror från Mäklarsamfundet var skillnaden mellan utgångspris och försäljningspris i genomsnitt 6 000 kronor per kvadratmeter i slutet av mars i år – det innebär 360 000 mer för en trea på 60 kvadratmeter.

Och under våren har antalet klagomål på lockpriser ökat markant.

Marknadsproblem

– Vi har fått samtal och anmälningar och det uppfattas som ett problem på marknaden. Vi har nu fått så många signaler att vi har anledning att titta närmare på det, säger Christer Ståludd, jurist på Fastighetsmäklarnämnden.

Omkring tio fall av misstänkta lockpriser ska nu därför granskas. Mäklarna som anmälts riskerar att få en varning – men de kan också få sin registrering som mäklare återkallad.

– Om man medvetet sätter för låga priser är det inte förenligt med god mäklarsed. Är det allvarligt har nämnden möjlighet att återkalla registreringen, säger Christer Ståludd.

Pernilla Hansson har varit på ett femtiotal visningar de senaste månaderna och flera gånger irriterats över att utgångspriserna skenat i väg.

”Chockad”

– Det har ibland stigit med sextio procent. I början blev jag lite chockad över att det verkligen var så här, men nu börjar jag bli van, säger hon.

– Det är självklart inte bra om de kan lura folk, säger hon.

Så här mycket har lägenhetspriserna stigit under budgivning:

Tomas Kvarnkullen