Så hittar du städlusten

”Se städningen som en belöning”

NYHETER

Solen skiner, fåglarna kvittrar - och fönstren är alldeles gråflammiga. Hur hittar man städlusten när man helst av allt vill gå ut och fika i vårvädret?

– Se städningen som en skön belöning och inte en tråkig plikt, säger Estrid Bengtsdotter, författare till böckerna ”Städa!” och ”Stöka”.

Foto: Roger Schederin

Det är inte synd om dig som måste städa hemma. Det är en lyx att du tar dig tid och gör det fint för dig själv.

Din inställning till putsandet och fejandet avgör om den är ett plågsamt måste eller något ganska trevligt. Det menar författaren Estrid Bengtsdotter, som också tycker att storstädaren ska få känna sig duktig. Du kan till exempel ge dig själv en belöning när jobbet är klart.

Fokusera på målet - hur fint det ska bli - istället för att fördjupa dig i hur jobbigt det är att putsa fönster och dammsuga.

Ladda upp med god städmat och mycket dryck. Strunta i vad du borde börja med och ta istället tag i det du har sett mest fram emot att göra.

– Jag brukar alltid börja med att putsa fönstren på våren, eftersom det gör väldigt stor skillnad, säger Estrid Bengtsdotter.

Se till att ha gott om tid, bra utrustning och ta dig an arbetet som om det vore ett rejält träningspass - vilket det faktiskt också är.

– Det hjälper att ha upptempomusik på hög volym eller så brukar jag lyssna på en talbok på iPoden. På så sätt blir städdagen väldigt mycket roligare.

3 tips för bättre städlust:

Läs mer:

Bildextra!

Terri Herrera Eriksson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM