3 vanliga städmissar

Tid och utrustning viktigast av allt

NYHETER

Nej, det är ingen större katastrof om du glömmer att dammsuga soffan, rensa avloppsbrunnen i badrummet eller skura bakom spisen.

De vanligaste städmissarna är större än så, säger Estrid Bengtsdotter, författare till boken ”Städa!”.

Foto: Magnus Selander

1. För lite tid

Den absolut vanligaste städmissen är att man städar när man inte har tid och därför stressar och blir arg. Eller så beräknar man att städningen ska gå mycket fortare och blir frustrerad när den inte gör det. Avsätt därför gott om tid för städning.

2. Dålig utrustning

Dålig utrustning tar både bort lusten att städa och gör att arbetet inte blir ordentligt gjort.

– Väldigt många har till exempel gamla avlagda t-tröjor som putsdukar, säger Estrid Bengtsdotter. Men hur kul och praktiskt är det egentligen? Det är att likställa med att du använde en kasserad morakniv som kökskniv. Se istället till att köpa in ordentlig utrustning som mirakeltrasor, flera sorters rengöringsmedel – och gärna också en ny, tystgående dammsugare.

3. Fel förväntningar på partnern

Bara för att du själv har otrolig lust att storstäda innebär det tyvärr inte att samma städlust automatiskt infinner sig hos partnern. Det som skulle ha blivit en skön städdag slutar istället med ett praktgräl. Kom ihåg: mest städgalen vinner inte.

Det är heller inte smart att spela martyr eller att sluta tömma soporna bara för att ”vänta ut” den andra. Att ha städschema låter osexigt, men kan ofta vara den enklaste lösningen i relationer där man ofta tjafsar om städningen.

Läs mer:

Bildextra!

Terri Herrera Eriksson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM