Retroväxterna är här

Trendig som få med Saint Paulia

1 av 2 | Foto: MIA KARLSSON
Tillbaka Farmors favoriter är tillbaka. I vår är det retroväxter som gäller.
NYHETER

Allting går igen. Så även trender bland krukväxter.

Gamla klassiska blommor och blad är på väg tillbaka, på bred front.

Häng med på retrotrenden hos blomsterhandlarna.

Roland Holmberg och Peter Kolström driver blomsterhandel på Södermalm i Stockholm. Krukväxter har varit deras gemensamma intresse sedan 1976 då de båda började läsa på Säbyholms tvååriga trädgårdskurs och lärde känna varandra. Butiken Växtmagasinet har de drivit tillsammans i många år nu. Men det var inte förrän förra året som de började ana att krukväxttrendens cirkel var på väg att slutas för deras del.

–?När vi började jobba med det här på 70-talet fanns många krukväxter som var poppis. Sedan var de nästan helt borta ett tag men har nu har börjat komma igen, säger Roland Holmberg.

Lättskötta

De har gått från att vara ”tantblommor” till att återigen vara uppskattade. Denna gång av en yngre generation.

–?Många av de gamla ”klassikerna” är väldigt lättskötta, säger Peter Kolström.

Han tror att det i kombination med att de är vackra att se på står bakom deras återinträde på fönsterbrädorna runtom i landet.

Roland Holmberg nämner den otroligt tåliga Svärmors tunga som exempel.

–?Tanterna som kommer hit vill inte ens se på den, de tycker den är ful, tråkig och gammal. Men för den yngre generationen är den ny igen, lite hipp och annorlunda.

Efterfrågan ökar

Eftersom inredningstrenderna går mot alltmer individuella hem, tror både Roland Holmberg och Peter Kolström att uppsvinget för de gamla klassiska krukväxterna kommer att hålla i sig framöver.

–?Den som inte har en mormor eller farmor att nalla sticklingar hos kommer kunna hitta det mesta i butik framöver, efterfrågan ökar hela tiden, säger Roland Holmberg.